Jeden svět vůbec poprvé uvede i fikci. Hranou tvorbou chce podtrhnout význam lidskoprávních témat

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět nově kromě dokumentů uvede také hrané fikční filmy s lidskoprávní tematikou. Pořadatelé tak chtějí ještě více podtrhnout důležitost témat, která snímky otevírají. Hrané filmy budou patřit do nesoutěžních kategorií. Festival Jeden svět proběhne od 20. března do 21. dubna 2024 ve 48 městech po celém Česku, v Praze se uskuteční od 20. do 28. března 2024.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek Bratři malajsijského režiséra Lay Jin Onga

Snímek Bratři malajsijského režiséra Lay Jin Onga | Zdroj: Jeden svět

„V době, kdy je o stavu lidských práv třeba informovat s ještě větším úsilím a zápalem než kdy dříve, je také třeba zapojit odlišné formy vyprávění a dát moc imaginaci o jiných, možných světech. Hrané filmy obohatí lidskoprávní rozměr Jednoho světa i díky schopnosti umocnit prožitek z fenoménů, jež se dokumentaristům ne vždy daří v těkavé realitě zachytit,“ přibližuje programovou novinku ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Festival Jeden svět už má vítěze. Je jím dokument o francouzské malířce Apolonii Sokolové

Číst článek

Mezi fikčními filmy budou figurovat i snímky ze zemí, kde není filmový průmysl rozvinutý jako v Evropě. „Chceme dát prostor titulům, které byly v českém prostředí přehlíženy, a dát hlas také tvůrcům, kteří nejsou zatím etablovanými festivalovými jmény,“ vysvětluje ředitel.

Filmy budou společně s vybranými dokumenty rozděleny do sedmi nesoutěžních kategorií, které filmy podle tématu sdruží do sekcí Identity, Vrstvy moci, Blízký východ, Ekosystémy, Hledání svobody, Hrany dospívání a Komunity.

První představené filmy

Festival v sekci Vrstvy moci uvede například celovečerní debut Bratři malajsijského režiséra Lay Jin Onga o dvou sirotcích žijících v nuzných podmínkách čtvrti v Kuala Lumpuru nebo dokument Kauza Dmitrijev režisérky Jessicy Gorter o odhodlání vypátrat důkazy o hrůzách stalinistického teroru navzdory mocenské vůli státu.

Diváci budou moct zhlédnout i dokument 20 dní v Mariupolu o posledním novinářském týmu přinášejícím přímá svědectví o válce na Ukrajině, který v roce 2023 obdržel Pulitzerovu cenu. Klipový film Manifesto v sekci Hrany dospívání ukazuje mnohdy šokující videa ruských teenagerů ze sociálních sítí, na kterých je možné vidět, jak se mohou agrese a útlak nevědomky přenášet na další generace.

V programu festivalu nebude chybět ani debatní program, kterého se zúčastní hosté z celého světa.

Kromě Prahy se festival letos uskuteční v dalších 47 městech po celé České republice. Návštěvníci tak budou moci od 20. března zhlédnout festivalové snímky například v kinech v Brně, Plzni, Jeseníku, Sokolově nebo Uherském Hradišti. Jeden svět se poté tradičně přesune i za hranice a od 15. do 19. dubna proběhne v Bruselu.

har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme