V Divadle Na zábradlí vypukne Dánská občanská válka, uvede ji sám autor

Dánská občanská válka – to je název poslední letošní premiéry v pražském Divadle Na zábradlí. Hru inspirovanou provokativní knížkou dánského spisovatele Kaspara Collinga Nielsena si pro první spolupráci se souborem Divadla Na zábradlí vybrala mladá režisérská dvojice Adam Svozil a Kristýna Kosová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magdaléna Sidonová a Jiří Černý ve hře Dánská občanská válka v Divadle Na zábradlí.

Magdaléna Sidonová a Jiří Černý ve hře Dánská občanská válka v Divadle Na zábradlí. | Foto: KIVA | Zdroj: Divadlo Na zábradlí

Herec Jiří Černý stojí na stísněném jevišti, do tónů dánské hymny předčítá z knížky a za ním sedí skupinka, která o knize Dánská občanská válka začne zuřivě diskutovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dánská občanská válka – hra z Divadla Na zábradlí. Poslechněte si režisérskou dvojici.

A pak za oknem vypukne válka. Hra Dánská občasnká válka je vůbec první spoluprací Divadla Na zábradlí s mladou režisérskou dvojicí – Kristýnou Kosovou a Adamem Svozilem. Jak oba režiséři vysvětlují, téma si mohli vybrat sami.

„Text byl naše volba. Dostali jsme poměrně volnou ruku v tom, co bychom chtěli dělat. Konzultovali jsme nějaké nápady, a nakonec jsme došli k Dánské občanské válce,“ říká Radiožurnálu Kosová.

„Nějakou dobu to trvalo, divadlo mělo také své představy. Trvalo než se naše zájmy protly, což bylo u této knížky. Měli jsme i jiné nápady, ale tohle je z obou stran přijatelný text,“ vysvětluje pro změnu Svozil.

Jan Hájek, Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Petr Janišta, Johana Matoušková a Jiří Černý na jevišti Divadla Na zábradlí při hře Dánská občanská válka. | Foto: KIVA | Zdroj: Divadlo Na zábradlí

Knížka Kaspara Collinga Nielsena vyšla v Dánsku před čtyřmi lety a u tamních kritiků sklidila pobouřené i nadšené reakce. Totéž se opakovalo o dva roky později s českým překladem.

Adama Svozila a Kristýnu Kosovou provokativní text lákal k divadelnímu zpracování.

Přizpůsobení pro české diváky

Kaspar Colling Nielsen zasadil děj do let 2018-2024. Občanská válka v Dánsku je tam důsledkem finanční krize. Aby hra byla stravitelná i pro české diváky, museli režiséři hru dějově přizpůsobit.

Divadlo Na zábradlí otevřelo po rekonstrukci. Sezonu zahájilo inscenací Velvet Havel

Číst článek

„V rámci naší české adaptace se vypořádáváme se zasazením do českého kontextu, s touto aktualizací jsme pracovali hodně. Ty příčiny a východiska války jeho dánské teorie, které uvádí Nielsen, jsme museli změnit, protože to zázemí je jiné,“ vysvětluje Kosová.

Na to, jak bude hra Dánská občanská válka vypadat, už je prý zvědavý i autor předlohy Kaspar Colling Nielsen, který premiéru do Divadla Na Zábradlí přijede uvést osobně.

Miloslav König ve hře Dánská občanská válka v Divadle Na zábradlí. | Foto: KIVA | Zdroj: Divadlo Na zábradlí

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme