Dejvické divadlo má nového uměleckého šéfa. Havelka popsal obavy i radost z nového dobrodružství

Dejvické divadlo má nového uměleckého šéfa. Dosavadního Martina Myšičku od roku 2025 nahradí režisér Jiří Havelka, který s divadlem spolupracuje přes šestnáct let.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Havelka

Jiří Havelka bude novým uměleckým šéfem Dejvického divadla | Foto: Kateřina Cibulka | Zdroj: Český rozhlas

Dejvické divadlo bude mít od začátku roku 2025 nového uměleckého šéfa, jímž se stane režisér Jiří Havelka. Nahradí tak dosavadního šéfa Martina Myšičku, který spolu s ředitelem divadla Lukášem Průdkou, Havelkovi pozici nabídl.

Havelka v Dejvickém divadle umělecky působí již od premiéry své první inscenace Černá díra roku 2007. „Když se objevila tato nabídka, protnula se ve mně radost i obavy, protože Dejvické divadlo je skutečně fenomén, což přináší výzvy v mnoha směrech. Ale po chvíli zcela převládlo těšení se na dobrodružnou cestu,“ uvedl nový umělecký šéf.

Sám sebe beru jako prázdnou nádobu na to, co přijde, přiznává režisér Vlastníků Havelka

Číst článek

„Zkoušení v Dejvickém divadle jsem mohl zažít vícekrát a pokaždé to bylo setkání zcela jedinečné, soubor byl v jiné fázi, já jsem byl v jiném věku, způsob zrodu inscenace se velmi lišil, pokaždé se ale opakovala jedna věc. Byl to čas naplněný objevováním, zakoušením, hledáním, narážením i srážením, čas prožitý intenzivně a hravě,“ popsal své působení v divadle Havelka.

K příchodu nového uměleckého šéfa se vyjádřil i Myšička. „Já bych se chtěl opět více zaměřit na uměleckou, tedy především hereckou práci. A Jiří Havelka, kterého jsem oslovil, protože má pro tento post veškeré kompetence a předpoklady a jistě vnese do divadla nové impulzy, sám říká, že i on je dnes v situaci, kdy s ním tato výzva velmi rezonuje.“

V minulém roce měl premiéru jeho zatím pátý titul Bitva o Hernaniho, na které pracoval s dramaturgyní Martou Ljubkovou. Umělci spolu pracují dlouhodobě a Ljubková přijde do divadla spolu s novým uměleckým šéfem. 

V nadcházející sezóně 2024/2025 Dejvické divadlo představí dva nové tituly. První bude titul mladé režisérky a dramaturgyně Kateřiny Volánkové, druhý titul pak v režii Jana Friče. Sezóna se ukončí rekonstrukcí domovské scény, která má v plánu zvětšit hlediště o 50 míst.

Dejvické divadlo vzniklo před 31 lety. Začínalo jako generační divadlo. Zlaté éry dosáhlo pod uměleckým vedením Miroslava Krobota, po něm vedl soubor jako umělecký šéf Michal Vajdička následovaný Martinem Myšičkou. 

Klára Fišerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme