Výrobci mléka dostanou od nového roku milionovou pomoc

Producenti mléka dostanou od nového roku stamilionovou podporu. Důvodem je dlouhodobě nízká výkupní cena mléka. Záměr ještě musí projít vládou a Evropskou komisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Agricultural Research Service

"Členské státy mohou využít 3 a půl procenta finančních prostředků určených na přímé platby na podporu citlivých sektorů, v tomto případě na produkci mléka. Znamená to, že Česká republika může využít celou tuto částku, tedy 800 milionů korun," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldán. Schválení peněz vládou a eurokomisí je podle něj jen otázkou času.

"V současné době pracujeme na nařízení vlády, které to umožní a vyjednáváme s Evropskou komisí, aby tuto podporu schválila. Jednání jsou na dobré cestě, nepředpokládáme nějaký problém ze strany Evropské komise," uvedl Roldán.

Slováci dostanou peníze už letos

Agrární komora stamilionovou pomoc výrobcům mléka vítá, měla ale přijít dřív. "Za situace, kdy farmáři každý den prodělávají na jednom litru mléka kolem dvou korun, tak každá pomoc je dobrá, ale pokud by ta pomoc přišla dřív, tak by u nás farmářů přežilo určitě víc," poznamenal prezident Agrární komory Jan Veleba.

Současně poukázal na to, že takzvané staré evropské země tyto peníze vyplácejí farmářům už v letošním roce. Šikovnější byly podle něj při získávání podpory i další státy.

"Některé nově přistoupené země jako je třeba Slovensko si s tímto problémem poradily už letos a tamní chovatelé dojného skotu dostali peníze už tento rok," řekl Jan Veleba.

Igor Maňour, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme