Svobodní obsadili finanční úřady, nabízejí petici za zrušení některých daní

Dnešek je oficiálně poslední den pro podání daňového přiznání pro ty, kteří nevyužívají služby profesionálních poradců. A tohoto data využila Strana svobodných občanů, aby lidem přicházejícím na finanční úřady nabídla petici za zrušení některých daní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Zástupci Svobodných jsou dnes na stovce míst v republice. V hlavním městě se to týká Prahy 1 a Prahy 13.

„Nabízíme lidem pomocí letáčků a informací to, co si my myslíme, které daně by se měly zrušit, a zároveň jim umožňujeme podepsat petici za zrušení právě těch daní, o kterých si myslíme, že se je vůbec nevyplatí vybírat,“ popsal akci předseda strany Petr Mach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je pro stát dobré zrušit některé daně? Na Radiožurnálu o tom debatovali předseda Strany svobodných občanů Petr Macha a ekonom David Marek

Z daní, které by se podle něj měly zrušit, konkrétně zmínil daň dědickou, darovací a z převodu nemovitostí, dále pak spotřební daně z plynu, elektřiny a z uhlí.

„Jednak jsou tam neúměrně vysoké náklady na samotný výběr ze strany státu, které dosahují desítek procent vybrané částky, a pak jsou samozřejmě náklady na straně poplatníků a náklad v tom, jak ta daň poškozuje ekonomiku. Například daň z převodu nemovitostí demotivuje lidi od toho, aby měnili byty, můžou se tím pádem hůř stěhovat za prací,“ argumentuje Mach.

Druhý duben je posledním dnem pro podání daňového přiznání za rok 2012

Číst článek

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek míní, že je dobré upozornit na neefektivitu daňového systému, ne všechny ze zmíněných daní však považuje za škodlivé.

„Každá daň je pro ekonoma zlo. Jde o to vybrat to zlo, které je menší. Třeba spotřební daně u energií jsou zároveň i určitým nástrojem k ošetření negativních externalit,“ říká Marek.

Spíš než rušit daně by se podle něj stát měl zamyslet nad tím, jak je vybírat efektivněji a levněji. „Ostatně i se zavedením jednotného inkasního místa by se celkové náklady na daňovou správu měly snížit,“ podotkl ekonom.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme