‚Chamtivost je dobrá.‘ Zemřel finančník Ivan Boesky, jehož příběh sloužil jako předloha filmu Wall Street

Ve věku 87 let v pondělí zemřel americký finančník Ivan Boesky, odsouzený za nekalé obchodní praktiky na burze. Oznámil to deník The New York Times. V polovině 80. let šlo o skandální odhalení, Boesky po přiznání zaplatil tehdy rekordní pokutu 100 milionů dolarů, dostal doživotní zákaz obchodovat s cennými papíry a šel na 3,5 roku do vězení. Z jeho příběhu částečně vychází hollywoodský snímek Wall Street z roku 1987 a hlavní postava Gordon Gekko.

New York/Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 87 let v pondělí zemřel americký finančník Ivan Boesky (na snímku z roku 1987)

Ve věku 87 let v pondělí zemřel americký finančník Ivan Boesky (na snímku z roku 1987) | Zdroj: ČTK / AP

Rodák z Detroitu, jemuž se připisuje mantra „greed is good“ (chamtivost je dobrá), zemřel v Kalifornii. Agentura Reuters napsala, že Boesky byl považován za génia v rizikové arbitráži – podnikání, kde se spekuluje s akciemi firem, které se mohou stát cílem nabídky na převzetí od konkurenčních podniků. Odhaduje se, že Boesky měl majetek zhruba za 280 milionů dolarů (6,3 miliardy korun).

„Myslím si, že chamtivost je zdravá. Můžete být chamtivý, a přesto se ze sebe cítit dobře,“ řekl Boesky v roce 1986 v zahajovacím projevu na obchodní fakultě Kalifornské univerzity v Berkeley. Jen o několik měsíců později byl obviněn a postaven před soud. Muž, kterému kolegové na Wall Street přezdívali Ivan Hrozný, tak byl zostuzen, téměř zbankrotoval a musel do vězení.

Lidé nerozumí investování. Peníze mají v bance nebo se řídí heslem ‚do ničeho se nepouštět‘

Číst článek

Boesky se stal legendou tím, že investoval obrovské částky do potenciálních fúzí a snažil se využít malých, ale předvídatelných zisků, které přicházejí, když se o případných fúzích či akvizicích začne spekulovat. Pouhá zpráva, že Boesky investuje do nějaké společnosti, často stačila k tomu, aby na trh vstoupili další spekulanti. Jejich zájem o dané akcie pak zajistil, že se cena začala zvyšovat.

Boesky celou dobu trval na tom, že akcie nakupoval až poté, co byly nabídky na převzetí oficiálně oznámeny. Komise pro cenné papíry (SEC) však prokázala, že Boesky získával tipy od investičních bankéřů ohledně připravovaných obchodů a takto získané informace využíval, než byly zveřejněny.

Pro takové praktiky se vžilo označení „insider trading“, tedy obchodování na základě neveřejných informací, což je trestné. Právní úprava vyžaduje, aby k informacím, které mohou ovlivnit cenu akcií, měli ve stejný okamžik přístup všichni účastníci trhu.

Boesky si nakonec zajistil shovívavost tím, že s úřady začal spolupracovat na odhalení dalších případů nezákonného obchodování s cennými papíry. Podle médií si nahrával i rozhovory se svými obchodními kontakty.

Pracoval pro Rothschilda

‚Jeden z největších podvodů americké historie.‘ Autor kryptoměnové burzy FTX půjde na 25 let do vězení

Číst článek

Boesky vyrůstal v Detroitu, kde jeho rodiče vlastnili restaurační podniky. Kdysi řekl, že když mu bylo 13 let, koupil si dodávku a bez řidičského průkazu s ní jezdil do městských parků, kde prodával zmrzlinu. Později vystudoval v Detroitu práva a začal pracovat jako advokátní koncipient, než nastoupil do účetní firmy Touche Ross.

Na Wall Street se Boesky dostal v roce 1966, kdy jako analytik cenných papírů začal pracovat pro makléřskou společnost L. F. Rothschild. V roce 1975 založil vlastní podnik se specializací na rizikové arbitráže. Potřeboval na to 700 000 dolarů, které mu poskytla rodina jeho manželky. V roce 1981 už měla jeho společnost Ivan F. Boesky Corporation majetek za více než 500 milionů dolarů.

Film Wall Street z roku 1987 režíroval Oliver Stone. Roli chamtivého Gordona Gekka ztvárnil Michael Douglas, ve filmu si zahrál i Charlie Sheen coby mladý makléř, který proniká do tajů velkých investic, ale zaplete se s Gekkem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme