Senioři pobírající důchod nebudou mít nárok na příspěvky od státu při spoření ve třetím pilíři

Až 150 miliard korun by mohlo v krátké době odtéct z penzijních fondů. Podle Asociace penzijních společností totiž může odejít většina ze spořících penzistů, kterých je zhruba milion. Stát už totiž od července nebude seniorům pobírajícím starobní důchod přispívat na penzijní spoření. Některé penzijní společnosti se ale chystají o tyto klienty bojovat a ve třetím pilíři je udržet.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, ilustrační foto

Ukončení vyplácení příspěvků pro lidi s přiznaným starobním důchodem vychází z návrhu Národní ekonomické rady vlády (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo financí tvrdí, že třetí pilíř má sloužit hlavně k vytváření dlouhodobých úspor na stáří, ke kterému motivuje státní podpora. „Svůj smysl ztrácí, když se účastník stane příjemcem starobního důchodu, protože třetí pilíř pak pro něj funguje de facto jako krátkodobý spořicí produkt se státní podporou,“ říká mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Ukončení vyplácení příspěvků pro lidi s přiznaným starobním důchodem vychází z návrhu Národní ekonomické rady vlády (NERV), ke kterému se přiklonila i Národní rozpočtová rada.

Změna se dotkne i smluv, které lidé uzavřeli ještě před schválením novely zákona.

Výběr peněz

„Aby si penzisté mohli peníze vybrat i se státní podporou, musí si ve třetím pilíři spořit alespoň pět let. Pokud by smlouvu vypověděli dříve, můžou peníze vybrat, ale přijdou o státní příspěvky. Takových penzistů je zhruba čtvrt milionu. I proto Asociace penzijních společností chtěla, aby stát alespoň pro stávající smlouvy příspěvek zachoval,“ vysvětluje mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

„Navrhovali jsme ministerstvu, aby aplikovalo alespoň pětiletou ochrannou lhůtu a nechalo dospořit minimální dobu ty, kteří si penzijko uzavřeli.“

Alternativa k penzijnímu spoření. Stále více klientů si zřizuje nový investiční produkt

Číst článek

„Ministerstvo financí tvrdí, že si lidé můžou zbývající část své smlouvy dospořit s minimálními vklady, a poté si peníze vybrat. Pro nové smlouvy uzavřené v letošním roce se minimální doba spoření zvedla z pěti let na deset. Současně pro získání státního příspěvku musí lidé od července odkládat alespoň pět set korun,“ doplňuje Sedláček.

Penzijní společnosti ale chtějí seniory motivovat, aby v penzijních fondech zůstali.

„Třeba KB penzijní společnosti plánuje kompenzace penzistům za výpadek státních příspěvků, aby je u spoření udržela,“ potvrzuje členka představenstva Jana Petrovská.

„Budeme penzistům státní příspěvky garantovat až do roku 2025 a to ve výši, na kterou byli zvyklí,“ dodává Petrovská.

Určité kompenzace chce nabídnout i Generali nebo Česká spořitelna. Přijít by s nimi mohla také ČSOB.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme