Ruský soud vyhověl prokuratuře a poprvé vyvlastnil menšinové akcionáře. Investoři se chtějí odvolat

Ruský arbitrážní soud v Permském kraji plně vyhověl žalobě prokuratury, která požadovala zabavit 10,55 procenta akcí Solikamského magnéziového závodu (SMZ) patřící přibližně dvěma tisícovkám menšinových akcionářů, oznámila v pátek agentura Interfax s odvoláním na rozhodnutí soudu. Něco takového se stalo v ruských moderních dějinách poprvé, podotkl server Meduza. Nad podobným precedentem vyjádřila znepokojení šéfka ruské centrální banky.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie (ilustrační foto)

Menšinoví akcionáři SMZ loni na podzim přišli o příjem ze svých akcií poté, co soud souhlasil s požadavkem Rosimušestva nevyplatit soukromým spoluvlastníkům dividendy | Zdroj: Pixabay

Soud poprvé odebral akcie soukromých investorů kvůli nezákonné privatizaci, napsal server RBK a Meduza. Arbitrážní soud se podle RBK postavil na stranu prokuratury, už dříve uznal, že podnik byl zprivatizován v rozporu se zákonem a vrátil jej státu.

‚První velký neúspěch‘. Francouzský Atos přestává jednat s Danielem Křetinským o převzetí divize

Číst článek

O nezákonné privatizaci podniku, která se odehrála už v roce 1992, rozhodl permský arbitrážní soud předloni v květnu. V srpnu téhož roku podal krajský prokurátor žalobu na 2300 lidí, včetně menšinových akcionářů, kteří si akcie SMZ pořídili nikoliv na moskevské burze nikoliv v 90. letech, ale až v minulém desetiletí.

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabullinová RBK řekla, že banku znepokojuje situace týkající se precedentu odebrání akcií menšinovým akcionářům, kteří je získali na organizovaném trhu. „Jde totiž o velice závažný faktor ovlivňující důvěru malých investorů na akciovém trhu. Pokud chceme získat zdroje pro rozvoj, a to včetně využití možností kapitálového trhu, je samozřejmě zachování této důvěry velice důležité,“ řekla.

Prokuratura, která postupovala v zájmu Federální agentury pro správu státního majetku (Rosimušestvo), dosáhla předloni toho, že se státu vrátilo 89,45 procenta akcií závodu, které patřily většinovým akcionářům podniku.

Rozhodnutí už potvrdily soudy vyšších instancí. S akciemi patřícími menšinovým akcionářům se přestalo obchodovat v listopadu 2022, ale akcie jim zůstávaly. Moskevská burza možné zabavení akcií kritizovala s tím, že takový krok může odporovat zákonu o akciových trzích.

Ruský soud se nebude zabývat nedostatečnou pomocí Navalnému. Mrtvý politik by musel podat žalobu sám

Číst článek

Investoři se hodlají odvolat, řekl RBK zástupce menšinových akcionářů Viktor Obydennov z firmy Law&Capital. „Máme šanci. Rozhodnutí soudu první instance vytváří precedent, který je pro trh krajně negativní, a tak si nemyslíme, že rozhodnutí zůstane v platnosti. Naše stanovisko podpořila centrální banka, za což jsme ji vděčni,“ dodal.

Menšinoví akcionáři SMZ loni na podzim přišli o příjem ze svých akcií poté, co soud souhlasil s požadavkem Rosimušestva nevyplatit soukromým spoluvlastníkům dividendy. Akcionářům mělo připadnout 187 milionů rublů (asi 47,4 milionu Kč), ale Rosimušestvo tvrdilo, že by to způsobilo škodu státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme