Největší únik dat v historii. Miliony dokumentů odkrývají, jak bohatí investují v daňových rájích

Paradise Papers, které čítají přes 13 milionů dokumentů, odkazují na řadu daňových nesrovnalostí u politiků, nadnárodních firem či sportovních organizací. Podle novinářů jsou zdrojem uniklých dat dvě offshoreové společnosti: Appleby a Estera. Jedna sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru.

Washington / Praha (Aktualizováno: 23:20 5. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paradise_papers_171105-204304_miz.png

paradise_papers_171105-204304_miz.png | Foto: International Consortium of Investigative Journalists

Paradise Papers, které ukazují, jakým způsobem se některé firmy vyhýbaly placení daní, jako první získal německý deník Süddeutsche Zeitung. Ten se o ně podělil s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů, jež vytvořilo pracovní tým 382 novinářů ze 67 zemí světa.

Panama Papers hýbou světem. Austrálie vyšetřuje 800 lidí, premiéra Islandu vyzývají k rezignaci

Číst článek

Jednou ze zúčastněných byla Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku.

„Únik 13,4 milionu důvěrných dokumentů přináší nová odhalení o tom, jak hluboce je systém daňových rájů propojen se světem politiky, osobního bohatství i korporátních gigantů jako Apple, Nike nebo Uber, kteří se vyhýbají daním čím dál sofistikovanějšími účetními operacemi,“ vysvětluje Holcová.

'Offshoreové pavučiny'

Téměř sedm milionů záznamů spadá do období od roku 1950 do roku 2016. Záznamy obsahují například e-maily, smlouvy a často i bankovní záznamy týkající se 25 000 firem spojených s lidmi ve 180 zemích světa.

"Offshoreové pavučiny" podle novinářů vedou mimo jiné k americkému ministru obchodu Wilburu Rossovi, jordánské královně Núr nebo litevskému europoslanci a profesionálnímu pokerovému hráči Antanasi Guoguovi.

Královna Alžběta II. i Češi

Britská média uvádějí, že mnohamilionové výnosy z královnina Lancasterského vévodství byly investovány do fondů na Kajmanských ostrovech a na Bermudách jako součást offshoreového portfolia, které nikdy nebylo zveřejněno.

Peníze šly prostřednictvím offshoreových fondů podle deníku The Guardian i do společnosti BrightHouse, která byla kritizována, že využívá chudých rodin a zranitelných lidí.

Vévodství, z něhož královna čerpá své příjmy, v reakci na odhalení uvedlo, že o 12 let trvající investici až do zveřejnění Paradise Papers nevědělo. Stanice BBC upozorňuje, že na těchto investicích není nic nezákonného a neznamená to, že by královna neplatila řádně daně.

Dozvuk Panama Papers: pákistánský nejvyšší soud zbavil premiéra kvůli korupci funkce

Číst článek

České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že přes 12 tisíc dokumentů se přímo týká České republiky, ale zároveň upozorňuje, že není možné přesně říct, kolik Čechů v dokumentech figuruje, protože „značná část českých podnikatelů, kteří offshoreové služby využívají, uvádí svoji adresu trvalého pobytu v zahraničí“.

Přesto novináři na serveru Investigace.cz zmiňují například Viktora Koženého nebo nejbohatší Češku Jitku Komárkovou Cechlovou.

Přibližně stovka dokumentů z Paradise Papers se vztahem k České republice se týká prominentního advokáta Josefa Brože, který je spojován s bývalým ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem. V dokumentech je zmiňován i právník, soukromý bankéř a obchodník se zlatem Kamil Braxator a jeho dcera Irena Braxatorová.

miz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme