Zakladatel eBay dá miliardy investigativním médiím. Podpoří i lidi z kauzy Panama Papers

Přes 2,5 miliardy korun věnuje investigativním médiím a bojovníkům proti nepravdivým a nenávistným příspěvkům na internetu zakladatel aukčního serveru eBay Pierre Omidyar, informoval o tom deník The Washington Post.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel aukčního serveru eBay Pierre Omidyar

Zakladatel aukčního serveru eBay Pierre Omidyar | Foto: Fotobanka Profimedia

"Myslíme si, že je opravdu důležité nyní jednat, aby se nebezpečné trendy nestaly normou," řekl Stephen King, šéf filantropické iniciativy Omidyarovy společnosti.

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, které dostane přes 114 milionů korun, chce peníze využít k zaměstnání dalších reportérů a datových analytiků, řekl listu ředitel Gerald Ryle.

Spolek investigativců loni v dubnu spustil dodnes neuzavřenou kauzu známou jako Panamské dokumenty (Panama Papers). Zveřejněné interní materiály panamské firmy Mossack Fonseca odhalily, kolika lidem společnost pomáhala vyhýbat se placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Nepříjemné informace se týkaly i řady politiků, podnikatelů a sportovců po celém světě.

Miliardář a softwarový odborník francouzsko-íránského původu Omidyar finančně podpoří i americkou Ligu proti hanobení, která bojuje proti projevům antisemitismu. Dalším příjemcem prostředků bude latinskoamerická aliance ALTEC usilující o větší vládní odpovědnost a zapojení občanů.

Omidyar již v minulosti sponzoroval několik obdobných projektů. V roce 2013 například poskytl peníze na založení serveru The Intercept. Ten zveřejňuje tajné informace o činnosti amerických zpravodajských služeb vycházející z dokumentů, které vynesl jejich bývalý spolupracovník Edward Snowden.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme