Česko 1:0 Rakousko

Ekonomika v roce 2023: Stagnace, zkrocení inflace, obnovení růstu i důležitost investic

Celý rok popisovali v pořadu Řečí peněz přední čeští ekonomové a analytici vývoj naší, evropské i světové ekonomiky. Klíčovými tématy byly inflační hrozba, stagnace až propad tuzemské ekonomiky. A také její evoluce, kterou bychom se měli posunout ke společnosti s větší prosperitou. Hosty byli například ekonomové Mojmír Hampl, Jan Švejnar, David Navrátil a Jana Matesová. A co nám řekli?

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Růst cen energií (ilustrační snímek)

Velkým tématem letošního roku byl i růst cen energií (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Tématem číslo jedna bylo bezesporu zdražování, které jsme v podobě měření inflace sledovali každý měsíc. Za celý rok se nám ale nepodařilo vymanit z klubu zemí s nejvyšší inflací v Evropě. Boj s ní má v gesci především Česká národní banka, ale proinflační kroky musela omezovat i vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké byly nejzásadnější ekonomické okamžiky roku 2023 pohledem renomovaných ekonomů? Poslechněte si ohlédnutí magazín Řečí peněz

Předseda Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl například uvedl, že až za pár týdnů se dozvíme, jestli jsme boj s vysokou inflací nakonec zvládli.

„Klíčovou hodinou pravdy bude inflace za leden 2024. Na začátku února si můžeme říct, jestli je opravdu pravděpodobné, že se stabilně a dlouhodobě vrátíme ke dvěma procentům,“ vysvětlil ekonom.

Česko podle ekonoma udělalo především politické chyby, které daleko výraznější zdražování zapříčinily. „Podstatná část inflace byla doma upečená, uvařená a taky jsme si ji tady doma, tak říkajíc, snědli. Nesouvisela s tím, co jsme si přivezli ze zahraničí,“ uvedl Hampl.

Propad ekonomiky

Jeho pohled má i řada dalších ekonomů, ale i v ekonomické obci jsou názory pestré a v Řečí peněz je reprezentoval například zakladatel CERGE EI a ekonom Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Podle něj totiž velmi přísná měnová politika přispěla k propadu ekonomiky víc, než bylo zdrávo.

„Minulý rok jsme skončili jako jedna ze dvou zemí v Evropě, která byla v recesi. Stále ještě stagnujeme v prvním čtvrtletí čili jsme na tom velmi špatně. Dokonce naše HDP je nižší, než bylo před covidem, a to většina zemí už je dále,“ shrnul expert.

‚Začátek roku 2024 potvrdí, že vlna masivního zdražování je za námi.‘ Inflace by měla zeslábnout

Číst článek

„Náš hlavní problém je, že vláda, která má zajišťovat životní standard a jeho zvyšování, předsedá poklesu. A samozřejmě když klesá HDP, tak zadlužení, i kdyby dluh zůstával stejný, se zvyšuje, protože zadlužení je dluh vtělený HDP,“ podotkl Švejnar.

K růstu ekonomiky ale potřebujeme proměnit strukturu našeho byznysu, který podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila uvízl v takzvané pasti střední třídy.

„Potřebujeme výrazně investovat nejen do úspornosti ekonomiky, ale zároveň do energetických zdrojů. Potřebujeme strategii, musíme investovat do inovací a zároveň vychovávat specialisty. Abychom byli schopni naši znalost a dovednost stavět jadernou energetiku exportovat a zároveň tento plán exekvovat, čehož nejsme schopni,“ zdůraznil ekonom.

Svoboda a odpovědnost

Připomněli jsme také cenu těch neekonomických a pro život důležitých tzv. statků, jako je vzdělaná a svobodná společnost. I ta má podle ekonomky Jany Matesové obrovskou cenu.

„Svoboda nám dává úžasné příležitosti vzít život do svých rukou, ale musíme se rozhodovat. To ne každému vyhovuje. Několik generací vyrůstalo v tom, že rozhodovat se svobodně nesmí,“ upozornila expertka.

Češi se podle ní zodpovědnost ještě nenaučili nést. A to i za dobře míněná rozhodnutí, která skončila špatně. „Pořád je to naše slabina, a to i v byznysu,“ dodala Matesová, která dlouhé roky působila ve Světové bance.

Poslechněte si celé shrnutí letošního roku v audiozáznamu výše. Moderují Václav Pešička a Naďa Bělovská.

Václav Pešička, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme