Evropská unie je blíž novým pravidlům o veřejných dluzích a rozpočtech. Německo a Francie hlásí shodu

Francie a Německo dosáhly shody ohledně reformy fiskálních pravidel Evropské unie, oznámil podle agentury Reuters francouzský ministr financí Bruno Le Maire po jednání se svým německým protějškem Christianem Lindnerem. Ten hovoří o shodě v klíčových bodech. Šéfové resortů financí zemí EU budou ve středu jednat prostřednictvím videokonference, aby se pokusili najít kompromis v této otázce, poznamenala agentura AFP.

Paříž/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie a Německo dosáhly shody ohledně reformy fiskálních pravidel Evropské unie, oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire (vlevo) po jednání se svým německým protějškem Christianem Lindnerem

Francie a Německo dosáhly shody ohledně reformy fiskálních pravidel Evropské unie, oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire (vlevo) po jednání se svým německým protějškem Christianem Lindnerem | Foto: Alexis Jumeau/ABACAPRESS.COM | Zdroj: Reuters

Unijní fiskální pravidla známá jako Pakt stability a růstu vyžadují, aby veřejný dluh nepřekročil 60 procent hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočtové deficity zároveň nesmějí převýšit tři procenta HDP.

Brusel ovšem platnost paktu v roce 2020 pozastavil kvůli hospodářským dopadům covidové pandemie a jeho mimořádné uvolnění prodloužil do konce roku, zejména kvůli energetické krizi částečně způsobené válkou na Ukrajině.

‚Orbánovo vítězství.‘ Brusel uvolní miliardy pro Maďarsko, zmrazil je kvůli sporům o právní stát

Číst článek

Většina členských států se k těmto pravidlům nechce vracet, a proto se nyní dojednávala pravidla nová. Proti sobě se ovšem postavily dvě skupiny států, sever včetně Německa, Nizozemska a také Česka, který prosazoval přísnější pravidla pro vysoce zadlužené, a jih, mimo jiné Francie a Itálie, který byl opačného názoru.

Reformu navrhla Evropská komise loni a původně se o ni mělo hlasovat už v říjnu, rozpory mezi státy ale zůstávaly velké a ministři financí se na reformě neshodli ani zkraje prosince.

Nyní ale Paříž a Berlín hlásí pokrok ve vyjednáváních. „Dnes večer (v úterý) jsme dosáhli stoprocentní shody s (Christianem Lindnerem) o nových pravidlech Paktu stability a růstu,“ napsal Le Maire na síti X po jednání se svým německým protějškem v Paříži.

Lindner na stejné platformě sdělil, že se shodli na „klíčových prvcích“ rozpočtových pravidel EU, přičemž citoval „záruky pro nižší deficity a úrovně dluhu nebo pobídky pro reformy a investice“. Jejich shoda podle něj přináší šanci na dohodu během středečního jednání ministrů financí unie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme