Příjmy pojišťovnám i přes koronavirus dále rostou. Na pojistném vybraly 106,1 miliardy korun

Český pojistný trh za tři čtvrtletí letošního roku navzdory jarnímu nástupu pandemie koronaviru pokračoval v růstu. Pojišťovny vybraly na pojistném 106,1 miliardy korun, což je meziročně o 3,6 procenta více. V pátek o tom informovala Česká asociace pojišťoven, jež sdružuje pojišťovny, které mají na trhu podíl 98 procent. Loni trh vzrostl o 5,7 procenta na 136,7 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis pod smlouvou (ilustrační foto)

V životním pojištění stále přetrvává pokles počtu uzavřených pojistných smluv | Foto: Michal Jarmoluk | Zdroj: Pixabay

„Předepsané pojistné rostlo méně než za srovnatelné období o rok dříve. Tempo růstu ke konci třetího čtvrtletí 2020 meziročně zpomalilo o dva procentní body a ve srovnání s předběžnými hodnotami první poloviny tohoto roku o 0,2 bodu,“ komentoval výsledky analytik asociace Jaroslav Urban.

Pojistné životního pojištění dosáhlo ke konci září 34,5 miliardy korun a meziročně narostlo o dvě procenta, respektive o 688 milionů korun. Ve srovnání s prvním pololetím se tak dále snížila dynamika celkového růstu.

Zdravotníci nasazení v první vlně koronaviru se dočkají odměny. ‚Lepší než nic, ale pozdě,‘ reagují

Číst článek

Produkty životního pojištění s běžně placeným pojistným, které dosahují více než 90procentního podílu v počtu aktivních smluv, proti stejnému období roku 2019 narostly o 2,7 procenta na 33,7 miliardy korun. Proti tomu produkty s jednorázově placeným pojistným zaznamenaly meziroční pokles o téměř dvacet procent.

V životním pojištění stále přetrvává pokles počtu uzavřených pojistných smluv. Aktivních smluv ke konci třetího čtvrtletí 2020 zůstává 5,059 milionu, tedy meziročně o 1,4 procenta méně. V dlouhodobém měřítku ale dochází k pozvolnému zpomalení tohoto poklesu.

V neživotním pojištění růst předepsaného pojistného za první tři čtvrtletí 2020 dále zpomalil na 4,4 procenta, což je o 2,4 bodu méně než o rok dříve. Tempo růstu ve srovnání s pololetím dále přibrzdilo u většiny sledovaných odvětví neživotního pojištění.

Zvláště v souhrnné skupině produktů zahrnující všechna ostatní odvětví mimo pojištění vozidel, majetku a odpovědnosti občanů i firem nastává již třetí čtvrtletí výrazný meziroční pokles.

Zájezdoví dopravci stále čekají na pomoc od státu, ministestvo dosud přijalo přes 850 žádostí

Číst článek

V tomto segmentu pokrývajícím léčebné výlohy a další rizika cestovního pojištění nebo pojištění cizinců se významně propadlo předepsané pojistné, a to o více než 13 procent. Ve srovnatelném období předchozího roku tato pojištění naopak ještě posilovala o pět procent. „Právě ve vývoji těchto odvětví tak lze již nyní pozorovat konkrétní dopady pandemie covid-19 na český pojistný trh“, podotkl Urban.

V povinném ručení (v pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel) dosáhlo předepsané pojistné 20,3 miliardy korun. Meziročně stouplo o 7,4 procenta. Toto navyšování je i nadále částečně podpořeno rostoucím počtem pojištěných vozidel, nyní o 2,6 procenta.

V havarijním pojištění vozidel dosáhlo předepsané pojistné hodnoty 17,7 miliardy korun a meziročně se navýšilo o sedm procent. Počet havarijně pojištěných vozidel zároveň meziročně rostl o 4,4 procenta.

V podnikatelských pojištěních se dynamika růstu ke konci třetího čtvrtletí stabilizovala na 4,9 procenta s předepsaným pojistným 16,1 miliardy korun. Retailové majetkové a odpovědnostní pojištění meziročně opět posílilo o 5,4 procenta na 9,6 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme