Nárůst počtu připojení přes Wi-Fi se letos téměř zastavil

Češi používají internet stále víc. Přesto se ale nárůst počtu připojení přes Wi-Fi - neboli bezdrátový internet - letos téměř zastavil. Zatímco v uplynulých letech se počet bezdrátových připojení v Praze pravidelně rok do roku zdvojnásoboval, letos meziroční nárůst představuje pouhá 2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetové vyhledávání (ilustr. foto)

Internetové vyhledávání (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyplývá to z pravidelného průzkumu bezpečnosti bezdrátových sítí společnosti Ernst & Young.

Odborníci ale předpokládají, že i přes letošní řekněme stagnaci počet připojení přes Wi-Fi i nadále poroste, nicméně nárůsty nových přístupových bodů už se zřejmě nebudou počítat v desítkách procent. Podle Jana Fanty ze společnosti Ernst & Young to souvisí především se zlevněním jiných forem připojení, které se stávají pro uživatele díky snížení ceny dostupnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma ve vysílání Rádia Česko rozebrala redaktorka Naďa Bělovská

"Klesá cena konkurenčních technologií, to znamená například přes mobil, i cena připojení přes pevné linky. A pokud tyto konkurenční technologie jsou běžně dostupné pro normální uživatele, to znamená domácnosti a malé živnostníky, tak samozřejmě klesá využití třeba Wi-Fi sítí."

"To může ukazovat na ten nižší trend nárůstu Wi-Fi připojení oproti těm skokovým nárůstům, které byly v předchozích letech," vysvětlil Fanta.

Zabezpečení přístupových míst se zlepšilo

Česká republika dlouhodobě pokulhávala v zabezpečení bezdrátového připojení za západní Evropou a Spojenými státy. Situace se ale v tomto ohledu hodně zlepšila a zejména Praha se poprvé přiblížila úrovni světových velkoměst, ve kterých je obvykle zašifrován přístup u 93 procent přístupových bodů. Praha už letos dosáhla 84procentního zabezpečení.

Na druhou stranu ale odborníci upozorňují na to, že se dostatečně nezvyšuje stupeň ochrany, protože čím dál více uživatelů v hlavním městě, kde průzkum probíhal, využívá takzvané šifrování WEP, které je za určitých podmínek snadno napadnutelné, upozornil Petr Plecháček ze společnosti Ernst & Young, který zároveň vysvětlil, proč čeští uživatelé volí stále častěji tuto méně bezpečnou variantu.

"Myslím si, že je to v souvislosti s tím, jak se rychle rotují ty přístupové body, to znamená, že rok od roku jsme zaznamenali jenom jednu třetinu stabilních přístupových bodů, takže instalace a deinstalace zařížení je jednoduchá. A v případě, že si ho instaluje uživatel, kterému tyto zkratky technologie nic neříkají, tak v podstatě zapne jenom zařízení, tak jak si ho koupil. A je možné, že řada těch zařízení je od výrobce nastavena tady v té konfiguraci," řekl Plecháček.

S tím, že si řada uživatelů u Wi-Fi připojení zvolí přednastavené vlastnosti, může podle průzkumu firmy Ernst & Young souviset i další překvapivý trend: totiž že místo, aby se přenosová rychlost bezdrátového připojení zvyšovala, nastal opak a od začátku roku přístupových bodů, které zajišťují rychlejší připojení, výrazně ubývá.

Marika Táborská, Martin Křížek, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme