Lidovci nominovali na eurokomisaře Pavla Svobodu

Lidoveckým kandidátem na českého eurokomisaře je někdejší ministr Pavel Svoboda. Oznámil to předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Jeho jmenovec je podle něj odborníkem se znalostí evropské problematiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Kandidát KDU-ČSL, bývalý ministr Pavel Svoboda řekl ve večerním zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes, že jeho šance jsou podle jeho vlastního názoru poměrně vysoké. Jako své nejsilnější obory označil spravedlnost a také vnitřní trh, tedy volný pohyb osob a zboží, nebo kulturu a vzdělávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidát KDU-ČSL na eurokomisaře Pavel Svoboda hodnotil v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes své šance

Česká strana sociálně demokratická by podle vyjádření svého místopředsedy Zdeňka Škromacha pro Rádio Česko mohla opět nominovat Vladimíra Špidlu.

"Debata zatím běží, zatím jsme předpokládali, že by mohl pokračovat Vladimír Špidla, který se osvědčil jako evropský komisař. Ale debata určitě bude i o dalších jménech," prozradil místopředseda Škromach.

O novém českém eurokomisaři mluvil i ekonom z Michiganské univerzity v USA Jan Švejnar ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Nepotvrdil, že by byl ,dvojkou' na kandidátce České strany sociálně demokratické.

O kandidátovi Občanské demokratické strany média jen spekulují. Mluví se například o bývalém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi. Podle informací serveru Aktuálně.cz se také vedla tajná jednání mezi blízkými spolupracovníky vůdců ODS a ČSSD Markem Dalíkem a Jaroslavem Tvrdíkem o případné nominaci předsedy ODS Mirka Topolánka.

Další parlamentní strany zatím své kandidáty na českého zástupce v Evropské komisi neoznámily.

Alice Kottová, Miroslav Panuška, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme