Řápková v Senátu obhajovala postup chomutovské radnice, Kocáb za sebe poslal mluvčí

V Senátu proběhlo veřejné slyšení na téma, zda stát pomáhá městům a obcím v boji s neplatiči. Zúčastnili se ho zástupci starostů, Exekutorské komory, ministerstva vnitra. Debatu vyvolalo rozhodnutí chomutovské radnice vzít si od lidí prostřednictvím exekutorů dluhy z jejich sociálních dávek. To kritizovali jako nezákonné jak ministr pro lidská práva Michael Kocáb, tak ombudsman. Michael Kocáb ale na dnešní slyšení nepřišel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

primátorka Řápková v Senátu

primátorka Řápková v Senátu | Zdroj: ČTK

Svoji nepřítomnost v Senátu Michael Kocáb zdůvodnil tím, že se nechce podílet na propagaci myšlenek, se kterými nesouhlasí, protože slyšení vysílá Česká televize. Na slyšení poslal za sebe do Senátu svoji mluvčí Lejlu Abbasovou:

"On se rozhodl, že tady nebude z toho důvodu, že se nechce zúčastňovat podpory a možná i předvolební kampaně paní Řápkové, kterou tady do určité míry může pořádat paní Janáčková, která je známá svými rasistickými výroky. A on nechce na těchto myšlenkách v žádném případě participovat. Ani tím nepřímým způsobem, že by tady vystoupil."

Kocáb trvá na tom, že tvrdší postih povede jen k další sociální vyloučenosti dlužníků, kteří si budou mnohdy muset opatřovat peníze za obživu buď dalším zadlužováním, nebo nezákonnými způsoby. Primátorka Chomutova Ivana Řápková považuje ale své řešení problému s neplatiči za legitimní.

V dnešním veřejném slyšení uvedla, že vázne komunikace mezi státem a městy. Kocábovo ministerstvo pro řešení problému měst s dlužníky podle ní neudělalo vůbec nic:

"Když jsme začali akci Záchranný kruh, tak to v podstatě nikoho nezajímalo. V době, když jsme přistoupili k exekuci hotovosti po výplatě sociálních dávek, tak najednou ministerstvo pana Kocába, které mlčelo, nepomohlo, začalo neuvěřitelným způsobem útočit a kritizovat mě a naši radnici. Ale návrh řešení - žádný."

Co je akce s názvem Záchranný kruh? "V podstatě je to soubor opatření, která provádíme každodenně. Znamená to tvrdý postup proti prostitutkám, každodenní kontroly v bytech nepřizpůsobivých rodin. Jsou to také jakési zátahy a kontroly v doupatech bezdomovců a v místech, kde víme, že se vaří drogy," vysvětlila Řápková.

Řápková dnes v Senátu řekla, že by účinnější postup vůči notorickým neplatičům měl být zakotven v zákonech. Prý by měly přitvrdit vůči takzvaně nepřizpůsobivým občanům. Navrhla třeba, aby se dluhy platily z rozdílu mezi existenčním minimem a sociálními dávkami. V krajním případě by dlužníka dokonce poslala do vězení.

Řápkovou podpořili třeba starosta Litvínova Daniel Volák nebo starosta městské části Brno-sever Leo Venclík. Podle něj by stát mohl pomoci jak v oblasti legislativní, tak ve finanční:

"V té legislativní bychom potřebovali větší možnosti, jak proti sociálně nepřizpůsobivým lidem postupovat. Dejme tomu, že by sociální dávky byly vázány na odpracované hodiny veřejně prospěšných prací těmto obcím, které mají problémy. Zvýšeny by byly finance z rozpočtu, pomoc ve školství. Těch oblastí, ve kterých by stát mohl pomoci, a ve kterých bychom pomoc potřebovali, je hodně."

Starosta Litvínova Daniel Volák přiblížil, na čem se účastníci dnešního veřejného slyšení v Senátu shodli: "Předpokládám, že bude ustavena pracovní skupina ze starostů a dalších odborníků. A že výsledkem její práce budou konkrétní legislativní návrhy na pomoc obcím - směřující do municipálního zákonodárství. Chtěli bychom rozhodně změnit přestupkový zákon, předpisy v sociální oblasti a dále také exekuční předpisy."

Přečtěte si také:
Slyšení v Senátu ladí postup měst proti neplatičům
I. Řápková: Setrvání M. Kocába ve vládě je výsměch
Ministr vnitra se zastal chomutovské radnice za postup proti neplatičům
Chomutovská radnice bude dál zabavovat sociální dávky dlužníkům
Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat
Soud obstavil Karlovým Varům majetek kvůli nepodání informací
Chystaná novela exekučního řádu má výrazně ulevit soudům
Pražský hrad zaplatil dluh, kvůli kterému se ocitl v exekuci

Lenka Jansová, Ivana Sýkorová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme