Papež Benedikt XVI. zahájil pětidenní návštěvu Izraele

Příletem z Jordánska zahájil papež Benedikt XVI. pětidenní návštěvu Izraele a okupovaných palestinských území. Podle Vatikánu jde především o náboženskou pouť do Svaté země. Vzhledem k historii napjatých vztahů mezi Židy a Vatikánem se ale spekuluje hlavně o politickém rozměru cesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI. se vítá s izraelským prezientem Šimonem Peresem

papež Benedikt XVI. se vítá s izraelským prezientem Šimonem Peresem | Zdroj: ČTK

Papeže přivítal na červeném koberci izraelský prezident Šimon Peres a premiér Benjamin Netanjahu. V obvyklé řadě čelných politiků ale chyběl předseda parlamentu Reuven Rivlin. Rozhodl se papeže bojkotovat a toto gesto je zatím nejviditelnějším počinem židovských kritiků Vatikánu.

Benedikt XVI. odpoledne navštíví památník obětí holocaustu Jad Vašem. Vyhne se ale tamnímu muzeu, které připomíná údajnou nečinnost Vatikánu při nacistickém vyhlazování Židů. Právě tato sporná kapitola v historii katolické církve je podle mnoha Izraelců největším stínem ve vzájemných vztazích.

O návštěvě papeže v Izraeli podrobněji hovořil zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v poledních Ozvěnách dne. Poslechněte si v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Tématu se také budeme věnovat v podvečerním Radiofóru. Poslouchejte po 18. hodině!

O blízkovýchodní cestě papeže si přečtěte také:
Izrael se obává atentátu na papeže ze strany židovských extremistů
Papež vyzval na hoře Nebo k usmíření mezi židy a křesťany
Papež zahájil ostře sledovanou cestu do Svaté země

Martin Hromádka, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme