Papež vyzval na hoře Nebo k usmíření mezi židy a křesťany

Mezi židovským národem a katolickou církví je nerozdělitelné pouto. Během druhého dne své blízkovýchodní cesty to prohlásil papež Benedikt XVI. Vyjádřil se tak v Jordánsku na hoře Nebo, odkud podle biblické legendy Mojžíš poprvé spatřil Zemi zaslíbenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI. na hoře Nebo

papež Benedikt XVI. na hoře Nebo | Foto: AFP

Podle papeže je nutné dál odstraňovat překážky, které brání v usmíření mezi židy a křesťany. Právě Benediktu XVI. přitom někteří židovští činitelé vyčítají, že nedávno zrušil exkomunikaci anglického biskupa Williamsona. Ten totiž zpochybňuje oficiální výklad holocaustu, a tak i samotného papeže někteří židovští radikálové obviňují, že je antisemita.

Papež ale nemluví jen o vylepšování vztahů se židy. Už včera po příletu do Jordánska prohlásil, že má hluboký respekt k islámu. Kromě křesťanských a židovských kleriků se má během týdenní cesty po Blízkém východě setkat také s muslimskými hodnostáři.

Přečtěte si také:
Papež zahájil ostře sledovanou cestu do Svaté země

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme