Srbská vláda dál usiluje o dopadení generála Mladiče

Zatím není možné říci, kdy bude dopaden nyní nejhledanější podezřelý z válečných zločinů na území Bosny, srbský generál Ratko Mladič. Prohlásil to místopředseda srbské vlády, ministr obrany Dragan Šutanovac. Akční tým srbské vlády pro vystopování generála Mladiče ale pracuje nepřetržitě. Ministr obrany Šutanovac tak reagoval na informace místních médií, že srbské bezpečnostní složky už vědí, kde se skrývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozůstatek domu se srbským křížem se čtyřmi S (v azbuce C)

Pozůstatek domu se srbským křížem se čtyřmi S (v azbuce C) | Foto: Blanka Černá

Dragan Šutanovac nezpochybnil závazek srbské vlády dopadnout Mladiče i dalšího podezřelého z válečných zločinů, bývalého oblastního velitele policie Gorana Hadžiče do konce léta. Srbský ministr obrany připomněl, že už před časem vyzval oba stíhané, aby se vzdali.

Srbská vláda tak opakovaně potvrzuje, že po odhalení falešné identity hlavního podezřelého z válečných zločinů na území Bosny Radovana Karadžiče je teď dopadení generála Mladiče její prioritou.

Důvodem bylo, aby v budoucnu nedošlo k takovým nepokojům, které následovaly po zatčení Radovana Karadžiče a před jeho vydáním Mezinárodnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Podle Šutanovace jsou srbská politická scéna a veřejnost zralejší s výjimkou Srbské radikální strany a radikálních křídel některých stran.

V Haagu už bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič vyslechl celkem 11 obvinění, například z genocidy a válečných zločinů, které mu sdělil mezinárodní tribunál.

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme