Írán na jaderné bombě nepracuje, shodují se západní špionáže

Západní tajné služby získávají jen mimořádně obtížně informace o íránském jaderném programu. Jak americká, tak izraelská špionáž se ale v tuto chvíli shodují, že Teherán na jaderné bombě nepracuje. S odvoláním na americké bezpečnostní zdroje to píše deník New York Times.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská jaderná elektrárna v Búšehru

Íránská jaderná elektrárna v Búšehru | Foto: Vahid Salemi | Zdroj: ČTK

Západní politici často tvrdí, že sestrojení íránské bomby je jenom otázkou času.

Podle americké a izraelské špionáže ale v Íránu ještě vůbec nepadlo rozhodnutí, zda a kdy na bombě začít pracovat.

Američané před časem vydali zprávu, že Íránci opustili zbrojní program v roce 2003. A nejsou prý důkazy, že se k němu vrátili.

Tyto analýzy přitom ostře kontrastují například s prohlášeními izraelských politiků. Ti mluví o nutnosti odvrátit další holocaust a podle některých komentátorů chystají Izraelce na vojenské napadení Íránu.

Zdroje deníku New York Times ale zároveň připouštějí, že zjistit íránskou realitu je mimořádně obtížné. Rozhodovací systém Islámské republiky je prý totiž velmi složitý a odolný vůči cizí špionáži.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme