Venezuela bude mít znovu velvyslance v USA

Venezuela pošle do USA zpátky svého velvyslance. Toho odvolala z Washingtonu před sedmi měsíci. Na summitu amerických států to oznámil prezident Hugo Chávez, obvyklý kritik Spojených států. Novým velvyslancem Venezuely v USA jmenoval Chávez někdejšího ministra zahraničí Roye Chadertona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B. Obama a H. Chavez

B. Obama a H. Chavez | Zdroj: ČTK

Sám venezuelský prezident Hugo Chávez komentoval summit pozitivně "Navázali jsme rozhovor s Barackem Obamou a myslím, že je to dobrý začátek, který už přinesl první výsledky. Nemůžeme si ale představit další summit Organizace amerických států bez Kuby."

Lepší vztahy se Spojenými státy očekávají i další země Jižní Ameriky a Karibiku. Prezident Barack Obama si je získal hlavně svoji vstřícností.

Naopak bolivijský prezident Evo Morales na schůzce v Port of Spain prohlásil, že proti němu Američané stále chystají spiknutí. A jeho argumenty? Bolivijští policisté podle něj tento týden zabili údajné atentátníky, kteří prý měli připravit o život jak Moralese, tak jeho viceprezidenta.

"Obama mluvili o třech věcech: o změnách, nových vztazích a o vzájemné úctě. V Bolívii ale žádnou změnu nepozoruji. Konspirační politika totiž stále pokračuje," tvrdí Morales.

Summitu amerických států dominovaly hlavně americko-kubánské vztahy a hospodářská krize.

Milan Kopp, Barbora Tošnerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme