Můžete ji spálit, utopit i vystřelit z děla. Černé skříňky se vyvíjejí i v Praze

Žádné údaje z černé skříňky v letadle nejdou smazat. Záznamové zařízení je vyrobené tak, že funkci mazání vůbec nemá. Zničit je nejde omylem, jen úmyslně. Černé skříňky, které nedopadnou do vody, ale na pevnou zem, ovšem nevysílají žádný signál. Pokud je člověk neuvidí, tak je nenajde. Vyvíjejí se i v pražských Letňanech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černé skříňky se vyrábějí i v Praze

Černé skříňky se vyrábějí i v Praze | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Můžete po ní dupat, můžete ji vystřelit z děla, můžete ji potopit do moře šest kilometrů hluboko, můžete ji dát na hodinu do plamenů o teplotě 1100 stupňů,“ vysvětluje vývojář Josef Šlechta.

Oranžová černá skříňka, jinak také zapisovač dat, váží asi 3,5 kilogramu. Většinu váhy ale tvoří velmi odolný obal, uvnitř je jenom malý čip asi o velikosti žiletky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývojáře černých skříňek v pražských Letňanech navštívil reportér Lubomír Smatana

„Z pohledu záchrany dat je podstatné, aby přežila pevnostní schránka, ve které je schovaný paměťový čip,“ dodává Šlechta.

V okamžiku, kdy letadlo spadne, nemá žádnou jinou funkci kromě ochrany dat uložených v paměťových modulech.

Nevydává ani žádný signál, najít ji musí záchranáři podle výrazné oranžové barvy.

Josef Šlechta, vývojář firmy Speel, která jediná v Česku vyrábí černé skříňky | Foto: Ľubomír Smatana

„Barva i vzhled zapisovače je přesně daný v normách,“ upřesňuje vývojář s tím, že v letadle nejsou žádné jiné oranžové součástky.

Po nalezení skříňky se zapisovač rozebere, vyndá se paměťová jednotka a připojí se k novému zapisovači. Přečtou se data a může se provádět jejich analýza.

Ukrajinští rebelové předali černé skříňky leteckým expertům z Malajsie

Číst článek

Zničit skříňku je poměrně těžké. „Nelze ji zničit omylem. Jedině záměrně, kdyby ji člověk začal rozebírat, povolovat šrouby a vyndal vnitřní elektroniku. Pak ji třeba rozdrtil,“ vypočítává.

Z technického hlediska také není možné záznam černé skříňky přepsat.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme