USA zacílily další sankce přímo na Putinovy lidi. Rusko reaguje recipročně

Spojené státy kvůli Krymu rozšiřují sankce proti Rusku. Příslušný dokument už podepsal šéf Bílého domu Barack Obama. Restrikce tak umožní postihovat jednotlivce, ale také oblasti klíčové pro ruskou ekonomiku. Moskva v odvetě na krok Washingtonu ohlásila vlastní sankce proti americkým představitelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy, který vystoupil na krátkém brífinku, jde o odpověď na nelegální ruskou intervenci na Ukrajině a odpověď na nebezpečnou eskalaci situace. Řekl, že Washington je dál hluboce znepokojený postupem Ruska na Krymu.

Sankce se dotknou dvaceti top představitelů současného ruského establishmentu. Jedná se o zástupce ruské vlády, lidí a finančníků blízkých Kremlu. Washington také prohlásil, že je rozhodnutý pokračovat v dalších sankcích a bude své kroky koordinovat s Evropou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brífink amerického prezidenta Baracka Obamy sledovala washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová

Barack Obama také ohlásil, že podepsal příkaz, který umožní zavést sankce proti celým klíčovým ruským odvětvím ekonomiky. Je to zatím nástroj, který jsou Spojené státy připraveny použít, a kalibrovat tak tlak na ruskou vládu.

První kolo sankcí označovali kritikové až za extrémně mírné. Ty stávající jsou o dost přísnější zejména v tom, že cílí na mnohem bližší okruh lidí, kteří jsou vlivní a blízcí ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Česko v Bruselu podpoří uvalení sankcí na vysoce postavené ruské politiky

Číst článek

Mezi jmény je například Putinův poradce Andrej Fursenko, generální ředitel ruských železnic Vladimir Jakunin, finančník Gennadij Timčenko, oligarchové Arkadij a Boris Rotenbergové, bankéř Jurij Kovalčuk nebo Kovalčukem kontrolovaná Banka Rossija.

„Těchto všech lidí a instituce se týká to, že majetek bude zmražený, budou mít zákaz jakkoli s ním nakládat a nebudou smět provádět žádné transakce v dolarech. Pravděpodobně se to dotkne i jejich případné operativy v Evropě,“ doplnila washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Dolní komora ruského parlamentu ratifikovala smlouvu o připojení Krymu

Číst článek

Obama zároveň na brífinku zdůraznil, že ho vidina hospodářských sankcí za Ruskou anexi Krymu znepokojuje.

„Není to něco, co bychom skutečně chtěli. Případné sankce by měly vážný dopad nejenom na ruské hospodářství. Výrazně by ovlivnily celosvětovou ekonomiku,“ řekl americký prezident.

Reakce Moskvy přišla vzápětí

Na americké sankce reagovalo už i Rusko. To zavádí vlastní sankce proti americkým představitelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Kremlu na sankce ze strany USA zjišťoval moskevský zpravodaj Martin Dorazín

„Nesmí být žádné pochyby: na každý nepřátelský výpad Rusko přiměřeně odpoví,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Stalo se tak jen několik minut poté, co americký prezident Barack Obama ohlásil, že dosavadní protiruské sankce Spojené státy rozšiřují.

Se zákazem vstupu do Ruska musí počítat například šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, předseda zahraničního výboru Senátu Robert Menendez či senátor John McCain. Na ruském seznamu figurují i Obamovi poradci.

Sankce ze strany Spojených států jsou podle Kremlu urážlivé. „Rusko bude reagovat ještě dalšími opatřeními,“ varoval mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov. Jaká opatření to budou, bude jasné zřejmě v pátek.

Lenka Kabrhelová, ČTK, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme