Fotbalisté maďarské „20“ – tým budoucnosti

Česká výprava fotbalové reprezentace do dvaceti let si v Egyptě přála hrát osmifinále proti vítězi slabší skupiny „F". Jenže tu nakonec po úvodním zaváhání vyhráli Maďaři, se kterými to Češi dnes večer nebudou mít vůbec jednoduché. Semifinalisté loňského EURa devatenáctiletých, tým, který má z posledních dvou zápasů skóre 6:0 a kolektiv plný zajímavých hráčů, kteří jsou budoucností tamního fotbalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madaři se radují z postupu

Madaři se radují z postupu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Maďarsko v posledních desetiletích značně ustoupilo ze své fotbalové slávy, ale dospívající generace ho může vrátit zpátky do evropského nadprůměru. Když se podíváte na zaměstnavatele maďarských reprezentantů do dvaceti let, najdete tam třikrát FC Liverpool, jednou Werder Brémy, několik italských klubů a pak vesměs přední maďarské týmy.

Sílu osmifinálového soupeře Čechů si dobře uvědomuje i Petr Kouba, který pozorně sledoval utkání Maďarsko-Spojené arabské emiráty.

„Maďarsko v této kategorii patří k předním mužstvům v Evropě. My jsme je viděli, udělali jsme si nějaké poznámky. Hodně jich bylo plusových, co se týká jejich hry - dobrá organizace, způsob útoku a bránění mají dobře zvládnutý. Nebude to lehký soupeř! Poprvé to bude pro nás soupeř z Evropy, tady. O tom, že jsou dobří, svědčí i to, že porazili Španěly, kteří patří mezi tři top týmy v Evropě," vrací se Kouba ke slavnému zápasu Maďarů na loňském turnaji devatenáctiletých v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profil maďarské fotbalové "20" před osmifinále MS s Českem

Špatný vstup do turnaje

Po prvním zápase tady v Egyptě to přitom vypadalo, že se Maďarsko pojede brzy domů. Jenže z nečekané porážky 0:3 od Hondurasu se zvedlo a dvěma suverénními výhrami si zajistilo vítězství ve skupině „F". Zatímco Honduras už nedal ani gól a se třemi body skončil poslední.

„Opravdu nevím, co se s námi dělo v utkání s Hondurasem. Byl to pro nás šok, na něco takového, že dostaneme tři góly, jsme vůbec nebyli připravení. Nebyli jsme schopní pořádně zaútočit, bránili jsme žalostně, prostě hrůza," popsal výstižně úvodní vystoupení maďarský brankář číslo jedna Peter Gulacsi.

Zároveň gólman anglického FC Liverpool vysvětlil, co bylo základem zlepšení: „Pak jsme si sedli s trenéry, našli příčiny a ve dvou dalších zápasech nastoupili jako tým, dokázali jsme si vzájemně pomoct a hned se to odrazilo na výsledcích."

Evropský soupeř výhodou

Že se Maďaři na úvod vyřazovacích bojů světového šampionátu utkají s Českem Gulascimu nevadí. Naopak si myslí, že by zápas proti evropskému mužstvu mohl být výhodou.

„Několikrát jsme proti nim nastoupili, takže dost hráčů z toho týmu znám. Tělesnou konstrukcí jsou nám podobní, evropský fotbal je specifický a dost se liší od afrického nebo latinskoamerického. Řekl bych, že je to pro nás výhoda, utkat se s Evropany," těší se na osmifinále Peter Gulasci.

Hlasy z českého tábora ale v moc podobném duchu neznějí. Například asistent trenéra Petr Kouba z vyhlídky na měření sil s evropským soupeřem nadšený není.

„Pro mne osobně, si myslím, to výhoda není, protože ta mužstva se znají už od sedmnácti let, co v podstatě ty kluci proti sobě nastupují. A už se ví, co od jednotlivých hráčů očekávat. Trenéři nás mají přečtené, my máme přečtené je, takže si nemyslím, že by to byla úplně výhoda. Ta mužstva možná budou hrát trochu opatrněji a bude rozhodovat třeba jenom jeden gól," naznačuje možnou podobu večerního duelu Kouba.

Osmifinále světového šampionátu Maďarsko-Česko začne v egyptské Alexandrii ve 20 hodin

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme