Odboráři budou blokovat dopravu na přechodech pro chodce

Odbory ve čtvrtek zablokují dopravu ve městech zřejmě přecházením po přechodech. Ve vysílání Rádia Česko to naznačil předseda asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávkující přecházením po přechodech blokovali tramvaje a trolejbusy, jejichž řidiči se do stávky nezapojili

Stávkující přecházením po přechodech blokovali tramvaje a trolejbusy, jejichž řidiči se do stávky nezapojili | Zdroj: ČTK

„Na každé komunikaci jsou přechody a my míníme využít těchto přechodů. Ty tam jsou od toho, aby se na nich mohli pohybovat občané. Nebude to za hranicí zákona. V Praze je takto zablokovaná doprava každý den,“ prohlásil Dufek. Současně připustil, že může jít o stávku politickou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané stávce mluvili na Rádiu Česko předseda asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a ministr financí Miroslav Kalousek

„Máme tady Ústavu a tam nám dovoluje určitým způsobem právo na stávku z politických důvodů. Kdyby tomu tak nebylo, nevím, kde by byla Česká republika, protože bychom v žádném případě neměli rok 1989,“ uvedl předseda asociace samostatných odborů.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska jde jednoznačně o stávku politickou, která si klade za cíl prosadit koncepty opozice.

„Klade si za cíl přepsat volební výsledky. Pokud by vláda měla od svého programového prohlášení ustoupit a měla by respektovat koncepty ČSSD, které prosazují odborové centrály, tak tady nemá co dělat. Dohody o parametrech reforem jsou možné vždycky, ale totální systémové změny ideového charakteru, které dají za pravdu levici možné nejsou,“ prohlásil Kalousek.

Návrh na podání předběžného opatření, který odborům zakázal stávku v pondělí, nepovažuje ministr za takticky zbytečný krok. Ustupovat neprávnímu chování s tím, že by následky mohly být ještě horší, není podle něj možné.

„Byl jsem přesvědčen, že šlo o neprávní a neférové jednání v rozporu s dobrými mravy a městský soud mi v této otázce dal za pravdu. Když se někdo chová v rozporu s dobrými mravy, tak mlčet z taktických důvodů je zbabělost,“ zdůraznil ministr Kalousek.

Ještě se bude jednat

Odbory znovu požádají vládu, aby s nimi jednala o reformách. Radiožurnálu to řekl šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek s tím, že schůzka by měla být ještě před čtvrteční stávkou. Poslední debata s premiérem odboráře podle něj zklamala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v Ranním Radiožurnálu

„Jestliže jsem byl pozván v pátek v půl dvanácté v noci na jednání k panu premiérovi, nakonec jsem se dozvěděl, že vláda pro nás měla nějaké návrhy, tak se musím zeptat, jestli to nebylo účelové před národem. Dnes je pondělí a já stále vládní návrhy nemám,“ řekl Dufek.

Čtvrteční stávka v dopravě bude rozsáhlejší, než měla být ta pondělní. Nevyjedou žádné vlaky a celý den bude stát také MHD v Brně. V Praze a dalších městech bude veřejná doprava výrazně omezena. O konkrétní situaci v metropoli budou odboráři dopravního podniku jednat ještě dnes.

Metro s otazníkem

Pro Prahu je v případě stávky nejdůležitější metro. Generální ředitel Dopravních podniků Praha Martin Dvořák doufá, že po jednání s odboráři bude alespoň elementární provoz metra zachován. Na povrchu podle něj určitě bude jezdit určité procento tramvají a autobusů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Dopravních podniků Praha Martin Dvořák na Rádiu Česko

„V okamžiku, kdy budou blokace komunikací, ale nebudou moci ani tyto autobusy jezdit. Máme s odboráři našeho dopravního podniku dohodu, že ti co budou stávkovat, nebudou žádným způsobem bránit těm, kteří stávkovat nebudou. Podle našich informací ale přijedou odboráři z celé republiky a ti chtějí dopravu zablokovat,“ řekl Dvořák.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme