Přijímací zkoušky na střední školu jsou v Ústeckém kraji povinné

Dnes začínají pro všechny deváťáky v Ústeckém kraji povinné přijímací zkoušky na střední školy. Většina škol ale ještě letos studenty přijme bez ohledu na výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímačky na střední školy. Slovanské gymnázium v Olomouci

Přijímačky na střední školy. Slovanské gymnázium v Olomouci | Zdroj: ČTK

Kvůli velkému zájmu jsou přijímací testy rozhodující například na teplickém gymnáziu. I když i tam se podle ředitele Zdeňka Bergmana můžou děti dostat bez zkoušek:

„U těch, kteří v posledních ročnících základních školy mají opakovaně vyznamenání a u těch, kteří zvládají olympiády, vědomostní soutěže, kde se umísťují na prvních třech místech v okrese, je záruka, že mají předpoklady pro to, aby to u nás zvládli.“

Letos se na teplické gymnázium hlásí 131 dětí, studovat jich bude ale jen 120. I díky náročnosti tří zkoušek odchází v prvním ročníků jen velmi málo studentů.

„Naše přijímací testy se skládají ze tří částí, jednak je tam test obecných studijních předpokladů, pak je to test zaměřený na znalosti a zvládání českého jazyka a chybět nemůže ani matematika,“ dodává Bergman.

Testy mají zvýšit motivaci

O povinných testech rozhodlo vedení kraje. Podle jeho mluvčí Magdaleny Hanáčkové mají testy zvýšit motivaci budoucích studentů:

„Donutí dobře zvážit výběr školy a nepodcenit přijímací řízení. Ačkoliv testování proběhne na všech školách, tak k výsledkům tohoto řízení nemusí ředitelé škol přihlížet. Byli takto informováni, že je to zcela na jejich zvážení, ale od příštího roku počítáme s klasickými přijímačkami.“

Od příštího roku už budou výsledky přijímaček rozhodující pro přijetí na všech krajských školách.

Začíná boj o místa na středních školách. Testy čekají hlavně uchazeče o gymnázia

Číst článek

Za letošní testování zaplatí kraj společnosti Scio 400 tisíc korun. Testy pro standardní přijímací zkoušky od příštího roku chce vysoutěžit.

Základní školy letos opustí v Ústeckém kraji zhruba 6,5 tisíce žáků.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme