Vedení pražského Suchdola žádá, aby se palestinská ambasáda přesunula jinam

Městská část Praha-Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově přechovávali zbraně a výbušniny. Při středeční explozi tam zemřel palestinský velvyslanec Džamál al-Džamál. Ministerstvo zahraničí vpodvečer uvedlo, že obavy obyvatel sdílí a je připraveno o situaci jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova budoucího velvyslanectví Palestiny v Praze-Suchdole

Budova budoucího velvyslanectví Palestiny v Praze-Suchdole | Zdroj: ČTK

„My jsme ztratili důvěru v aparát ambasády a tyhle diplomaty. Že bude stát policejní auto před budovou ambasády, to prostě důvěru nezachrání,“ řekl Českému rozhlasu starosta Suchdola Petr Hejl.

Městská část proto dnes dopoledne odeslala na ministerstvo zahraniční dopis s požadavkem na přestěhování ambasády do jiné části hlavního města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu se starostou Prahy-Suchdola Petrem Hejlem a Ivanou Ježkovou z policejního prezidia

„My jsme byli v minulosti ujištěni právě ministerstvem zahraničních věcí, že se za 23 roků na ambasádě nic závažného nestalo, že tam neprobíhají žádné lustrace automobilů a lidí v okolí, že to je standardní provoz, ale jaksi tyto skutečnosti jsou opačné. Já jsem o tom přesvědčen, že tam zbraně byly a že to nesouvisí s diplomatickou misí a byly porušeny Vídeňské dohody a české zákony,“ podotkl starosta.

Velvyslance Džamála al-Džamála ve středu smrtelně zranila exploze, která nastala po otevření trezoru. Pražská policie vyloučila teroristický útok, výbuch na ambasádě prověřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. V budově totiž našla neevidované zbraně.

K policejní verzi o nehodě se kloní i vedení palestinské samosprávy. Dcera palestinského velvyslance ale tvrdí, že se její otec stal obětí atentátu. Trezor se podle ní běžně používal a nálož byla připevněná zvenku k jeho spodní části.

Dcera palestinského velvyslance al-Džamála označila otcovu smrt za atentát

Číst článek

Novostavba v Suchdole, kam se palestinští diplomaté teprve stěhovali z dosavadního sídla v Troji, ještě nemá statut velvyslanectví. Policie tak mohla postupovat stejně jako v případě prohlídky kteréhokoli jiného objektu.

„Probíhalo ověření policie přes ministerstvo zahraničních věcí, zda tato budova má, či nemá statut velvyslanectví, a v okamžiku, kdy jsme zjistili, že tomu tak není, začali jsme provádět klasickou činnosti jako při každém podobném oznámení,“ potvrdila Ivana Ježková z Policejního prezidia.

Podle starosty Hejla nebyla budova ani zkolaudovaná. To potvrdil i mluvčí Prahy 6, která pro Suchdol zajišťuje úkony týkající se stavebního úřadu. Zda zástupcům ambasády hrozí za to, že budovu užívali ještě před ukončením kolaudace nějaké sankce, zástupci úřadu zjišťují.


Zvětšit mapu

Helena Šulcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme