Stát má kvůli půl století starému sporu vyplatit Syndikátu novinářů 292 milionů korun

Syndikát novinářů má dostat od státu 292 milionů korun. Pražský Městský soud uznal, že ministerstvo financí nesplnilo svůj závazek vystavět sdružení nové sídlo a musí zaplatit újmu. Rozsudek je pravomocný, ministerstvo proti němu může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Černý - Syndikát Novinářů ČR

Adam Černý - Syndikát Novinářů ČR | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Spor se táhne už od 60. let. Tehdejší Svaz československých novinářů v roce 1967 převedl na ministerstvo financí dvě budovy u Václavského náměstí. Na místě poté vyrostla budova Federálního shromáždění.

Stát za to na oplátku ve smlouvě slíbil, že organizaci postaví nové sídlo v proluce u Jiráskova mostu. To se ale nikdy nestalo. Dnešní Syndikát novinářů za to má dostat 191 milionů korun plus úroky ve výši přes 100 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor mezi státem a Syndikátem novinářů popsal předseda organizace Adam Černý

„Částka by mohla být mnohem nižší, kdyby stát splnil svoje povinnosti dříve. Syndikát novinářů o to usiloval už v 90. letech, aby místo prozatímního bezplatného užívání dvou budov v Pařížské ulici dostal dvě budovy, jak to obsahovala a předpokládala smlouva z 60. let,“ vysvětluje Černý.

„Tuto povinnost stát nikdy nesplnil, dokonce se snažil zpochybňovat náš nárok. Výsledkem je, že se spor táhl dlouhá léta,“ upozorňuje šéf syndikátu.

O penězích rozhodne valná hromada

Jak s penězi naloží, rozhodne valná hromada syndikátu letos v červnu. „Obecně předpokládám princip, že by se mělo vycházet z výnosu majetku a nesahat na jistinu. Ale nemůžu předjímat rozhodnutí valné hromady,“ očekává Černý.

Syndikát novinářů ČR je dobrovolným profesním sdružením novinářů, má zhruba 2400 členů a jejich počet v posledních letech klesá. Ročně hospodaří se zhruba milionovým rozpočtem, který tvoří členské příspěvky a výnos z majetku.

Černý si dovede představit, že by peníze směřovaly na podporu některých novinářů například v regionech, kteří si musí vedle práce ještě přivydělávat.

„Výkon novinářského povolání je čím dál obtížnější a mnozí novináři jsou na tom tak, jako třeba někteří lidé, kteří chtějí vykonávat herecké povolání. Můžeme uvažovat třeba o podpoře nějakého konkrétního projektu,“ míní šéf novinářského spolku.

Ministerstvo financí se může proti vyplacení skoro tří set milionů korun bránit ještě dovoláním k Nejvyššímu soudu. „O dalším postupu budeme rozhodovat až obdržení písemného vyhotovení rozsudku,“ říká mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme