Sobotka prokázal, že smýšlí jako naprostý demokrat, říká šéf senátorů ČSSD

Vláda Jiřího Rusnoka má před zítřejším hlasováním o důvěře jistých 91 hlasů. Svou podporu ji dnes přislíbili komunisté, sociální demokraté i Věci veřejné. A to i přesto, že ještě včera předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdil, že Rusnokova vláda nedisponuje potřebnou silou. Dnes ale přišel na předsednictvo strany s návrhem, aby poslanci ČSSD Rusnokův kabinet podpořili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátní a krajské volby 2012, klub ČSSD, Bohuslav Sobotka

Senátní a krajské volby 2012, klub ČSSD, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle šéfa senátního klubu ČSSD Petra Víchy, který se jednání vedení sociální demokracie účastnil, k tomuto závěru směřovala vnitrostranická diskuze; přály si to sociálnědemokratické organizace i kraje. Proto ho nepřekvapilo, že se s tímto názorem ztotožnil i Bohuslav Sobotka, který proti Rusnokově vládě až dosud poměrně ostře vystupoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha byl hostem podvečerní publicistiky na Radiožurnálu

„Veřejnost skutečně v tuto chvíli to vnímá tak, že jednoznačně jakýkoli kabinet je lepší než ta vláda, která tady byla, to znamená vláda pana Kalouska a Nečase. A proto se i sociální demokracie přiklonila k tomu, že podpoří vládu pana Rusnoka,“ vysvětlil změnu postoje šéfa ČSSD Petr Vícha.

Šéf senátorského klubu nevidí jediný důvod, proč by Sobotka poté, co přes noc změnil názor, nemohl zůstat v čele sociální demokracie. Změnou názoru prý prokázal, že smýšlí jako skutečný demokrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názorový obrat šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pohledem komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka

„On měl předtím trošičku jiný názor, ten byl podroben vnitrostranické diskuzi a po diskuzi on v souladu s tím, co si sociální demokracie přeje, přednesl návrh, který byl naprostou většinou schválen,“ uvedl Vícha.

ČSSD nadále trvá na tom, že nejlepším řešením situace jsou předčasné volby. A podle Petra Víchy je velice pravděpodobné, že i přes hlasy sociální demokracie Rusnokova vláda zítra důvěru sněmovny nezíská.

Proti vládě budou hlasovat občanští demokraté, TOP 09 a zástupci strany LIDEM.

Vnitrostranická diskuze? Veřejná hádka, míní komentátor

„To, co senátor Vícha roztomile nazval vnitrostranickou diskuzí, to byla veřejná hádka, která probíhala až brutálními prostředky na stránkách médií, u nás v rozhlase a v televizi. A bylo to zcela neobvyklé,“ hodnotí situaci uvnitř ČSSD v posledních týdnech komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Názorový obrat šéfa strany podle něj způsobily výsledky dvou průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplynulo, že od 52 do 65 procent dotázaných je pro to, aby vláda důvěru získala. Přičemž tento podíl byl ještě výraznější mezi příznivci sociální demokracie.

„Jinými slovy, Sobotka ztratil půdu pod nohama pro svůj argument přispět k vyjádření nedůvěry této vládě.“

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme