Druhý pokus sestavit vládu by mohl dostat Pecina. Prezidentův kancléř to odmítl

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská při středečním hlasování ve sněmovně důvěru, mohl by podle informací Radiožurnálu prezident Miloš Zeman pověřit sestavením kabinetu ministra vnitra Martina Pecinu a Rusnok by se přesunul na post ministra financí. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář to ale vyloučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ministr vnitra Martin Pecina (vlevo) převzal svůj úřad. Vpravo je premiér Jiří Rusnok

Nový ministr vnitra Martin Pecina (vlevo) převzal svůj úřad. Vpravo je premiér Jiří Rusnok | Zdroj: ČTK

„Je to jedna z asi 117 spekulací, které jsem slyšel, takže tomu nepřikládám žádnou váhu,“ reagoval Mynář na dotaz Radiožurnálu.

Prezident podle něj zvažuje stejně jako v prvním kole různé možnosti. „Až poté, co zítra v den D něco dopadne, tak podle toho bude postupovat,“ podotkl kancléř s tím, že s prezidentem, který se vrací do Prahy z Vysočiny zítra, zatím nemluvil.

Premiér Jiří Rusnok může při zítřejším hlasování ve sněmovně počítat s 54 hlasy sociálních demokratů, 26 hlasy komunistů a 11 hlasy Věcí veřejných. To je při plné účasti poslanců při hlasování o důvěře málo, a Rusnok tak zřejmě pro svůj tým důvěru nedostane.

Vedení ČSSD doporučilo poslancům podpořit Rusnokovu vládu. Hlasy už slíbily KSČM i VV

Číst článek

Strany dosavadní koalice - ODS, TOP 09 a LIDEM - tvrdí, že mají pořád většinu 101 hlasu, a proto by vládu měly sestavit ony. Prezident bude podle Mynáře jistě jednat i o této variantě.

„Třeba se ukáže, že stojedničková koalice deklarovaná před 40 dny má svou platnost a trvanlivost, pak s tím pan prezident bude pracovat jako s důležitou informací. Možná se ukáže, že deklarovaná stojednička už není stojedničkou, pak to zamíchá nějak jinak kartami. Právě proto je velmi důležité, abychom všichni počkali na zítřejší den D,“ uvedl Mynář.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme