Premiér chce vysvětlení v kauze výroků místopředsedy VV Škárky

Předseda vlády Petr Nečas chce vysvětlení k případu poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky. Ten měl týdeníku Respekt říci, že dostává peníze za loajalitu ke straně Věci veřejné, svůj výrok pak ale popřel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Škárka z Věcí veřejných mluvil o stabilitě současné vládní koalice

Jaroslav Škárka z Věcí veřejných mluvil o stabilitě současné vládní koalice | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud by se tvrzení, která přednesl pan místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka, ukázala jako pravdivá, pak by situace samozřejmě byla velmi vážná,“ uvedl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas žádá vysvětlení

„Vyjádření představitelů Věcí veřejných se ale od sebe odlišují, a i pan Škarka nyní mluví o mystifikaci, což považuji za mimořádně hloupý a nešťastný způsob komunikace s médii. Jako předseda vlády a předseda ODS budu od svých partnerů vyžadovat jasné vysvětlení,“ zdůraznil Nečas.

Do kauzy Škárka nehodlá zasahovat TOP 09. Řešení je podle místopředsedy strany ministra financí Miroslava Kalouska na Věcech veřejných. TOP 09, jak řekl Radiožurnálu Miroslav Kalousek, má zatím informace jen z médií a vládním partnerům se do této věci plést nebude: „Ta záležitost je pro nás nepochopitelná, nicméně ji bereme jako vnitřní věc Věcí veřejných.“

Týdeník Respekt napsal, že jeho reportérce řekl poslanec a místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka, že dostává peníze za loajalitu. A má to být asi stejná částka, jako činí plat poslance.

Všichni představitelé Věcí veřejných podobné praktiky popřeli a sám Škárka posléze řekl, že si to celé vymyslel.

Předseda VV dává trestní oznámení

Ministr vnitra Radek John podává trestní oznámení ve věci poslance Jaroslava Škárky. Informace, že měl Škárka dostávat peníze za loajalitu ke straně Věci veřejné, jak uvedl týdeník Respekt, se podle Johna nezakládají na pravdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. John o důvodech trestního oznámení

„Už je jasné, že to byla mystifikace – pan Škárka to opakovaně zdůrazňuje. Já to považuji za mimořádně nešťastnou mystifikaci. Poškodila Věci veřejné. Takže my to budeme řešit s panem poslancem Škárkou, chceme znát všechna fakta, proč takto mimořádně hloupě zafungoval,“ prohlásil John.

„A v této chvíli já dávám z důvodu této mystifikace, která poškodila Věci veřejné, trestní oznámení. Protože jedinou možností, jak čelit této kauze a mystifikaci je, nechat ji řádně vyšetřit v trestním řízení,“ oznámil Radek John.

Časopis stojí za svým

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery v poledních Ozvěnách dne uvedl, že při přípravě materiálu po Věcech veřejných uniklo místopředsedovi VV Jaroslavu Škárkovi, že pobírá peníze přímo od pana Bárty za to, že mlčí ohledně financování Věcí veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky poslance J. Škárky pro časopis Respekt o penězích za mlčení potvrdil v Ozvěnách dne šéfredaktor listu E. Tabery

„Ta informace nás překvapila, kolegové se potom sešli s panem místopředsedou ještě jednou, kde tu informaci potvrdil. Až potom jsme se rozhodli, že je to informace tak zásadní, že je třeba ji mít zachycenou na záznamovém zařízení. Takže jsme ji nahráli,“ připomněl Tabery s tím, že nahrávky jsou dokonce dvě.

Při zdůvodňování tajnosti nahrávky šéfredaktor připomněl, že Škárka mluvil sám o sobě. „To znamená, že on přijímá ty peníze.“ Nebyla to informace o třetí osobě, která by mohla být poškozena. „Druhá věc, když politik mluví s novinářem, musí na každá pád počítat s tím, že je to novinář, nikoli jeho kamarád, který s ním bude sdílet tajemství.“

„Pan poslanec nás nekontaktoval s tím, že chce něco odhalit, něco zveřejnit, kde bychom měli ctít ochranu jeho zdroje, protože to bude ve veřejném zájmu. Naopak tady jsme byli svědky informace, která má rozměr páchání trestného činu a novináři tu nejsou od toho, aby se stávali partnery politiků,“ zdůraznil Erik Taberny.

Erik Tabery | Foto: Marián Vojtek

Jak připomněl, Škárka hovořil o tom, že peníze jsou od pana Bárty s tím, že je předával poslanec Babák. „Jako bývalý předseda měl (Škárka) podpisové právo, to znamená, že viděl, jak fungovalo financování VV a on nám tam přímo říkal, že ne všechny zdroje financí jsou skutečné zdroje, to znamená, že za nimi je někdo další.“

Škárka nyní říká, že si vše vymyslel. Tabery ale v Ozvěnách nepřipustil, že by se jeho časopis stal obětí mystifikace. „On tu informaci nám dal dvakrát ještě před tím, než jsme použili záznamové zařízení.“ Připomněl také, že informace mají i od jiných lidí. „Ostatně pan Škarka o tom měl debatovat i s některými lidmi uvnitř Věcí veřejných, ta informace není pro část straníků nová.“

Do Ozvěn dne byli zváni představitelé Věcí veřejných, ale neměli zájem, zřejmě čekají na návrat pana Škárky ze zahraniční služební cesty. Jak řekl ministr dopravy Vít Bárta České televizi, Škárkova tvrzení nejsou pravdivá. „Kategoricky odmítám jakékoliv takovéto nařčení. Neumím udělat nic jiného, než si s Jardou sednout a popovídat si o tom, odkud kam a co se vlastně stalo,“ namítal.

Škárkova slova odmítají i poslanci Věcí veřejných Michal Babák a Radim Vysloužil, kteří mu měli, jak Škárka řekl novinářům, peníze od Bárty v hotovosti předávat.

Karolina Peake: Je to absurdní obvinění

Místopředsedkyně Věcí veřejných strany Karolína Peake ve Světě o jedné Rádia Česko připomněla, že o kauze budou jednat poslanci na dlouho plánovaném jednání ve čtvrtek: „Je také možné, že se tímto tématem budeme zabývat na Radě VV, která zasedá ve středu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Za nešťastnou považuje kauzu místopředsedkyně VV Karolina Peake. Vyjádřil se k ní ve Světrě o jedné

„Pan poslanec Škárka se netají tím, že jeho názory jsou často odlišné se směřováním strany, že by chtěl, aby VV směřovaly více doprava. Těžko si takto představovat jednání někoho, kdo je placen za loajalitu. Považuji to za absurdní obvinění,“ uvedla Peake s tím, že její první peníze za práci pro VV představoval její první poslanecký plat. Do té doby vše činila zdarma.

Karolína Peake | Foto: Šárka Ševčíková

„Celou hru považuji za velmi nešťastnou. Pokud se pan poslanec rozhodl mystifikovat novináře, myslím, že jsou daleko elegantnější možnosti, jak nehovořit s novináři, o kterých si myslím, že jednají neeticky,“ řekla Peak.

Nedávno zase šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí odmítla, že by byla její strana v krizi. Tehdy tak v Ranním interview Radiožurnálu reagovala na informace Mladé fronty Dnes, která napsala, že jedenáct poslanců VV hrozí odchodem ze strany, protože se jim nelíbí autoritativní chování faktického lídra Víta Bárty.

Politici a novináři

Médiolog z Univerzity Karlovy Jan Jirák ve Světě o druhé řekl, že je třeba brát v potaz, zda zveřejnění jména bylo natolik závažné, že se bez něho nedalo obejít. Podle Jiráka nebylo nutné dohodu ze zdrojem porušovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztrahy mezi zástupci politiky a tisku rozebral ve Světě o druhé médiolog Jan Jirák

Užití skryté nahrávací techniky je podle něho obhajitelné, pokud získání informací není možné jiným způsobem. „Tady nevím, jestli takový případ nastal. Možná, že tu spíše zvítězila představa, že je to mimořádně atraktivní materiál, a to rozhodlo,“ myslí si médiolog.

Jak Jirák poznamenal, vztahy mezi jednotlivci z politiky a novinářské obce jsou dlouhodobě anomální: „Nejrůznější formy ublíženosti vytváří jakýsi pocit důvěrnosti - a pak najednou, když se rozhodne jedna nebo druhá strana využít ve svůj prospěch, tak to vzbudí určité překvapení.“

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme