Poslanci se střídali u řečnického pultíku. Vládu ale asi nepoloží

V Poslanecké sněmovně se téměř čtyři hodiny živě debatovalo před hlasováním o nedůvěře vládě. Nechyběly vtipy, ironie, ani ostré výpady. Poslanci budou nyní o nedůvěře vládě hlasovat. A to na popud ČSSD kvůli korupční aféře na ministerstvu životního prostředí. Vláda by ale měla přežít, podporu jí přislíbily všechny koaliční strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá schůze Poslanecké sněmovny

Druhá schůze Poslanecké sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci si hned na začátku odhlasovali, že budou moci zasedat i po 24. hodině. Na úvod vystoupil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je kabinet nevěrohodný a devastuje státní správu.

Sobotka také podotkl, že vláda postavila svůj program na boji proti korupci, dosud ale žádné výsledky nemá. „Ukazuje se, že nemá žádné výsledky, žádné vnitřní protikorupční mechanismy. Kdyby je měla, tak by k tomuto skandálnímu vývoji dojít nemohlo," řekl Sobotka.

Úřadující předseda ČSSD také zdůraznil, že vláda nemá po této aféře právo na to nutit lidi, aby si utahovali opasky a brát peníze těm nejchudším rodinám.

Premiér Petr Nečas (ODS) pak ve svém projevu před poslanci připustil, že kauza údajné korupce poškodila vládu. Zdůraznil, že policie musí případ důsledně vyšetřit. Ve svém projevu také ocenil, že ministr Pavel Drobil rezignoval rychle a prakticky okamžitě.

Nečas: Za svým postojem si stojím

Zdůraznil také, že za svým postojem si stojí. Libor Michálek, který odhalil možné korupční jednání, se měl nejprve obrátit na policii. „Je správné jít nejprve na policii. Za novináři až v momentě, kdy policie nekoná. Tento názor je nejen správný, ale jsem přesvědčen, že také jediný možný," prohlásil Nečas.

Sněmovnu rozděluje skandál na ministerstvu životního prostředí. Na snímku ministr dopravy Vít Bárta a premiér Petr Nečas (zády). | Foto: Tomáš Adamec

Na jeho projev reagoval například sociální demokrat Vítězslav Jandák. „Všechno je v pořádku,“ prohodil s notnou dávkou ironie. David Rath (ČSSD) pak Nečase vyzval k rezignaci. „Děláte si z lidí legraci? Pane premiére, odstupte,“ řekl Rath.

Podle sociálního demokrata Jiřího Paroubka je pak skandál těchto rozměrů útokem na demokratický režim.

Například projev komunistického poslance Miroslava Grebeníčka ale téměř nikdo neposlouchal. „Přijde mi úsměvné poslouchat od představitelů KSČM, jaké to bylo před rokem 89 a jaké to je dnes,“ poznamenal k projevu Grebeníčka ministr dopravy Vít Bárta (VV), jeden z mála, který ho poslouchal.

Nedebatujte, hlasujte!

S důrazným projevem ve Sněmovně vystoupila například Marta Semelová z KSČM. „Tato vláda je hrozbou pro český stát,“ řekla s tím vláda ztrácí důvěru, protože odmítá nést odpovědnost za celou aféru na ministerstvu životního prostředí.

Poslanec ČSSD Michal Hašek se svých kolegů ptal, zda je celá kauza jen jednorázovým případem nebo zda je náznakem fungování celého systému. „Nevěděl pan premiér, nebo nechtěl vědět?“ poukázal Hašek na možnost, že Nečas o celé aféře na životním prostředí věděl. „Nynější vláda selhala v nejdůležitější oblasti, na které se zavázala pracovat,“ dodal.

Někteří poslanci během dlouhé rozpravy vyzvali k jejímu ukončení a zahájení hlasování. Jejich přání ale vyslyšeno nebylo. Hlasování začalo až po téměř čtyřech hodinách.

Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme