Podporu Rusnokově vládě slíbily ČSSD, KSČM i Věci veřejné

ČSSD při zítřejším hlasování o důvěře podpoří vládu premiéra Jiřího Rusnoka. S doporučením vedení strany se dnes večer ztotožnil i poslanecký klub sociálních demokratů. Podporu Rusnokově vládě dnes přislíbily i Věci veřejné a KSČM. Strany vládní koalice dál deklarují, že budou hlasovat proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jiří Rusnok po jednání s poslaneckým klubem KSČM o podpoře vlády

Premiér Jiří Rusnok po jednání s poslaneckým klubem KSČM o podpoře vlády | Zdroj: ČTK

S návrhem na podporu Rusnokově vládě od ČSSD přišel předseda strany Bohuslav Sobotka. Ten přitom úřednický kabinet dosud podpořit odmítal.

Sobotka ještě včera mluvil o prezidentském útoku na parlamentní demokracii. Dnes se v usnesení grémia ČSSD píše, že podpora Rusnokovy vlády „neznamená podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ve sněmovně sleduje parlamentní zpravodajka ČRo Věra Masopustová

Vedení ČSSD své kroky zdůvodňuje mimo jiné tím, že vychází vstříc názoru svých voličů, nebo že je potřeba zabránit návratu koaliční vlády pod vedením Miroslavy Němcové.

Na rozhodování mohlo mít vliv i to, že někteří sociální demokraté prý mají zprávy o tom, že v případě, že Rusnokova vláda důvěru nezíská, prezident pověří sestavením další vlády Martina Pecinu a Rusnok bude ministrem financí. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář to označil za spekulaci.

Premiér Jiří Rusnok doporučení grémia ČSSD uvítal. „Kolegové ze sociální demokracie si asi volili mezi všemi alternativami, a myslím, že pochopili, že důvěra naší vládě je rozhodně lepší než nedůvěra, která nic neřeší,“ uvedl premiér.

S doporučením vedení ČSSD se večer ztotožnil i poslanecký klub sociálních demokratů, hlasování bude závazné. Předseda vlády tak bude moci zítra s největší pravděpodobností počítat se všemi 54 hlasy poslanců za ČSSD.

Pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, bývalá koalice představí svůj kabinet

Číst článek

Schůzku s premiérem už mají za sebou Věci veřejné. Podle předsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřiny Klasnové se poslanci Věcí veřejných s premiérem dohodli na splnění 21 svých podmínek. Po vládě chtějí například omezení hazardu, vyšetřování politických kauz, zrušení sKaret nebo rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Na těch bodech jsme našli s panem premiérem shodu, a z toho důvodu se poslanci Věcí veřejných rozhodli, že budou hlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka,“ uvedla Klasnová. Věci veřejné mají v dolní komoře Parlamentu 11 poslanců.

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta (vlevo) a premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu strany s předsedou vlády | Foto: ČTK

Podporou vládě k předčasným volbám

Podporu kabinetu Jiřího Rusnoka dnes odpoledne slíbili i komunisté. Jejich poslanecký klub má 26 členů.

Jiří Rusnok si se svou vládou půjde do Poslanecké sněmovny pro důvěru zítra. Hlasy komunistů, Věcí veřejných a ČSSD mu zřejmě k získání důvěry nestačí, záležet však bude i na tom, kolik poslanců na zítřejší schůzi dorazí.

Kdyby vláda důvěru získala, dá se očekávat, že nepovede zemi dlouho. Všechny tři zmiňované strany totiž chtějí předčasné volby. To zmínil i předseda KSČM Vojtěch Filip, když vysvětloval, proč komunisté vládu podpoří.

„My jsme vycházeli z analýzy toho programového prohlášení. Vycházeli jsme z toho, že pro nás jsou podstatné předčasné volby a že je lepší, aby Českou republiku k předčasným volbám vedla tato vláda, než kterákoli jiná,“ řekl Filip.

Cesta k předčasným volbám vede přes rozpuštění sněmovny, k němuž je potřeba 120 poslaneckých hlasů. Po něm by prezident musel do 60 dnů vyhlásit předčasné volby.

Strany bývalé koalice zatím rozpuštění sněmovny odmítají. Kdyby Rusnokův kabinet zítra důvěru s aktivním či pasivním přispěním některých podporovatelů středopravicové vlády přece jen získal, mohlo by to dovést některou z nich k tomu, aby změnila názor.

Pravice věří ve 101 poslanců proti kabinetu

Strany bývalé středopravicové koalice zatím deklarují jednotu a podporu 101 poslanců, kteří Rusnokovu vládu odmítnou.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že pokud Rusnokův kabinet zítra nedostane důvěru, představí bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM svůj kabinet, který bude mít v dolní komoře Parlamentu většinu. Schwarzenberg prý věří, že by prezident Miloš Zeman takovou vládu jmenoval.

Proti Rusnokově vládě by měli hlasovat i všichni poslanci za stranu LIDEM. „Scházíme se jako neformální poslanecký klub zítra. Předpokládám, že potvrdíme toto stanovisko,“ uvedla předsedkyně strany Karolína Peake před dnešní večerní schůzkou s koaličními partnery.

Ministr Toman slíbil Věcem veřejným personální změny v Lesích ČR

Číst článek

Před zítřejším hlasováním se dnes sešla také výkonná rada ODS. Závěr byl očekávatelný. Občanští demokraté prý Rusnokovu vládu nepodpoří.

„Jen vláda s podporou demokratické většiny nejméně 101 hlasů v Poslanecké sněmovně je schopná zajistit funkční vládnutí. Výkonná rada ODS vyjadřuje zklamání z postupů vlády Jiřího Rusnoka, která bez důvěry provádí zásadní personální změny v klíčových institucích státu,“ přednesl postoj vedení ODS senátor Jaroslav Kubera.

Kandidátkou na předsedkyni vlády za ODS je šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (vlevo). Její nominaci oznámil úřadující předseda ODS Martin Kuba (vpravo) | Foto: ČTK

Jednotnost ODS však zpochybňovali někteří komentátoři. Například podle deníku E15 poslanec ODS Tomáš Úlehla naznačil, že pokud předloží Rusnok dobré argumenty, zvýší mu to šanci na získání důvěry. Podobně by údajně mohlo uvažovat i více členů ODS.

Kandidátka koalice na premiérku a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová je však jednoznačně přesvědčená, že všech 50 poslanců její strany bude hlasovat proti Rusnokově vládě.

„Mohu potvrdit, že po diskusi, kterou jsme vedli na výkonné radě – a sbírali jsme informace od všech zástupců ze všech krajů a také úřadující předseda Martin Kuba včera obtelefonoval všechny poslance ODS s tím, že je žádal o potvrzení toho, že budou ve sněmovně – tak všechna jména, všichni poslanci svou účast potvrdili,“ poznamenala Němcová ve 20 minutách Radiožurnálu.

Rozložení sil v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR před hlasováním o důvěře úřednické vládě Jiřího Rusnoka | Foto: ČTK

Český rozhlas, Alžběta Havlová, Zuzana Vlčková, Věra Pfeifferová, Simona Bartošová, Pavla Firbacherová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme