Odsouzení manažeři MUS jsou na svobodě. Švýcarská prokuratura je pustila z vazby

Všichni odsouzení bývalí manažeři Mostecké uhelné jsou na svobodě. Švýcarský soud rozhodl, že Antonín Koláček a Petr Kraus, kteří se soudu účastnili, do vězení Švýcarsku zatím nepůjdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde byl vynesen rozsudek v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS)

Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde byl vynesen rozsudek v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) | Zdroj: ČTK

Rozsudek, který vynesl švýcarský soud, ještě nenabyl právní moci. Až k tomu dojde, Antonín Koláček a Petr Kraus, kteří jsou občany České republiky, by si odpykali trest v českém vězení.

Švýcarský soud shledal v kauze MUS vinnými pět českých podnikatelů. Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců za podvody a praní špinavých peněz. Transakce kolem MUS podle nepravomocného verdiktu způsobily českému státu škodu zhruba dvě miliardy korun. Obžalovaní trvají na své nevině.

Ve Švýcarsku by do vězení nastoupili jen v případě, že by chtěli nebo opustili Česko a byli zadrženi v zahraničí na základě mezinárodního zatykače, o který by musela požádat švýcarská strana.

Jiří Diviš, Marek Čmejla a Oldřich Klimecký, kteří mají stálou adresu v zahraničí, zřejmě v Česku do vězení nenastoupí a jejich osud bude řešit švýcarská justice.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci teď přezkoumá švýcarský verdikt, a pokud už byli manažeři odsouzeni za věci, které jim klade za vinu i česká strana, může být trestní stíhání v Česku zastaveno.

Pokud by byli v Česku stíhaní i za jiný trestný čin, než je praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku, bude trestní stíhání pokračovat dál.

Odsouzení bývalí manažeři Mostecké uhelné | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme