Někteří učitelé pomáhali dětem u maturit. Na podezřelé školy míří inspektoři

Inspektoři prověří nejméně dvanáct škol, na kterých se u státních maturit podvádělo. Podle analýzy maturitního centra od sebe žáci opisovali, v některých případech ale celé třídě pomáhal učitel. Někde přitom mohlo jít o záměr nebo plnění příkazu vedení školy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Než začnou studenti vyplňovat testy, na každou školu dorazí komisař. Jenže podle ředitele CERMATu Jiřího Zíky neuhlídá všechny třídy.

„V každém případě z toho musí být přinejmenším poučení, že tam, kde se to jednoznačně ukazuje, by mělo dojít k tomu, že příští rok Česká školní inspekce bude kontrolovat přímo maturity,“ říká Zíka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejméně na 12 školách se podvádělo u státních maturit. Podrobnosti zjišťovala Klára Bílá

Zákon podvody u maturit neřeší. Přesto by se dotyční nejspíš trestu nevyhnuli, potvrzuje náměstek ústřední školní inspektorky Libor Vacek.

„Pokud by se opravdu potvrdila nějaká zásadní hrubá manipulace s průběhem maturitní zkoušky, znamenalo by to vážné porušení zákona, což čistě teoreticky může znamenat i návrh na odvolání ředitele školy,“ uvedl.

Gymnázium Ústí nad Labem takové zkušenosti nemá. A kdyby, jeho ředitel Alfred Dytrt by se s učitelem, který žákům pomáhal, rychle rozloučil.

„A to ještě nemluvím o situacích, že někde možná je to i trochu záměr. Ta šuškanda ke mně dorazila,“ poznamenal ředitel.

Studentům hrozí opakování zkoušky

V případě, že se podvod prokáže, měli by studenti nejspíš zkoušku opakovat. Nebude ale lehké vystopovat, kdo od koho opisovali. Nespokojení maturanti mohou i v těchto případech podat žádost o přezkoumání zkoušky.

„Nabyli jsme dojmu na základě statistických vyhodnocení, čili je to z hlediska průkaznosti vždycky problematická věc. V takových případech samozřejmě pomůže pro nějaké řešení, pokud žák požádá o přezkoumání výsledků, pokud má pocit, že v důsledku jemu bylo ublíženo,“ vysvětluje šéf CERMATu Jiří Zíka.

Podvodů u letošních státních maturit by podle něj mohlo ještě přibýt, obzvlášť při ústních zkouškách, které začínají právě dnes.

Jednota matematiků chce změnu v maturitách. Test by prý měl odpovídat typu školy

Číst článek

Klára Bílá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme