Nebezpečí povodní už nehrozí, Česko má podle Nečase to nejhorší za sebou

Ústřední povodňová komise zrušila plošné vyhlášení druhého povodňového stupně v zatopených krajích a plošnou povinnost zachovat protipovodňová opatření. Premiér Petr Nečas současně oznámil, že nejtěžší chvíle už má Česká republika za sebou. Zákaz plavby na rozvodněných řekách zatím trvá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřensko. Pět hasičských jednotek pomáhalo odstraňovat následky povodně v obci

Hřensko. Pět hasičských jednotek pomáhalo odstraňovat následky povodně v obci | Foto: HZS Ústeckého kraje

Plošné vyhlášení druhého stupně pohotovosti v zatopených krajích končí.

„Ruším plošné vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity v krajích Libereckém, Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém a hlavním městě Praze s tím, že místně vyhlášené stupně povodňové aktivity vyhlášené příslušnými povodňovými komisemi zůstávají v platnosti," prohlásil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech ústřední povodňové komise informovla Jana Čermáková

Vláda zároveň zítra zruší stav nouze v Libereckém kraji. Například Středočeský kraj ale nouzový stav zatím neodvolá.

„Vláda České republiky na návrh Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu zruší stav nouze v Libereckém kraji a současně zůstane plošné vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Ve zbývajících bude plošné zavedení druhého stupně povodňové aktivity zrušeno," řekl premiér Petr Nečas.

Povodňová situace by se měla zklidnit i podle náměstkyně ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Pavly Skřivánkové.

Na několika místech ještě platí 3. povodňový stupeň

Číst článek

„Vzhledem k předpokládanému podstatnému slábnutí srážkové činnosti během dne nepředpokládáme další významné vzestupy hladin toků následkem dalších srážek. Ve většině povodí očekáváme postupný přechod k tendencím pozvolných poklesů,“ uvedla.

Končí také upouštění přehrad na Vltavské kaskádě. Podle Ústřední povodňové komise už totiž odtud nebezpečí povodní nehrozí. Retenční prostor jednotlivých přehrad ale zůstane zachován.

Přehrada Lipno II ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku vypouštěla 7. června vodu s průtokem 130 kubických metrů za vteřinu. | Foto: ČTK

„Končíme proces vypouštění přehrad především na Vltavské kaskádě, protože povodňové nebezpečí z tohoto směru pominulo, nicméně zůstane zachována retenční schopnost těchto nádrží, protože nikdo neví, co se může v následujících týdnech stát," zdůraznil předseda vlády.

Jeho opatrná slova potvrzuje i fakt, že kvůli silnému dešti museli ráno hasiči v Žimrovicích na Opavsku malému potoku postavit do cesty přes 800 pytlů s pískem a protipovodňové zábrany.

V Putimi čekají na kulminaci Blanice. Povodňová vlna ale zřejmě nebude kritická

Číst článek

Situace už je ale klidná. Voda se sice rozlila do několika zahrad a zatopila několik sklepů, ale výraznější škody prý nenapáchala. Koryto z pytlů a zábran totiž odvedlo vodu mimo obydlí. Hladina rozběsněného potoka navíc klesá.

S odklízením povodňových škod teď v celém Česku pomáhá 700 vojáků se stovkou kusů speciální techniky, další jsou na žádost hejtmanů a starostů postižených oblastí připravení do dvou hodin vyjet. Na kontech humanitárních organizací mezitím přibylo dalších více než 7 milionů korun. Celkem už nasbíraly téměř 36 milionů.

Čas na bilanci

Praha zrušila povodňový stav dříve, než jiné kraje. Premiér před tím varoval, přesto to prozatímní vedení města udělalo.

Nečas dnes jen poznamenal, že až voda definitivně opadne, bude se analyzovat a teprve pak se ukáže, co fungovalo, nebo se naopak nepodařilo.

O tom, že situace s povodněmi v Česku už není kritická, svědčí i fakt, že Ústřední povodňová komise a krizový štáb se znovu sejdou až v pátek. Doteď to bylo každý den včetně víkendu.

Povodňová konta | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jana Zemanová, Jana Čermáková, Lucie Husárová 1, Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme