Lidem, kteří přišli kvůli metanolu o zrak, už pomáhají neziskovky

Tváře svých blízkých už budou mít navždy vryté pouze v paměti. A musí se naučit, jaké to je žít ve tmě. To je osud lidí, kteří se napili jedovaté lihoviny a přišli o zrak. Obětem metanolové epidemie už proto začala pomáhat ostravská nezisková organizace. Naučí je třeba zacházet s mobilem nebo hodinkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Standa Soukup

„Normálně jako kdyby žárovka blikla. Přestal jsem vidět, viděl jsem o polovinu míň. Zničehonic,“ popisuje jednapadesátiletý Vladimír Lipina.

Ve světě, kde zhasly žárovky, se bude muset naučit znovu orientovat. Do tmy ho přivedlo pár panáků laciného alkoholu, který jeho bratr koupil v havířovském stánku.

„Prozatím se musím naučit chodit potmě a tak dále, mám o to zájem. Je to těžká situace,“ přiznává Lipina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O způsoby pomoci pro lidi, kteří ztratili kvůli metanolu zrak, se zajímala redaktorka Andrea Čánová

Když nemocnici opouštěl, dali zdravotníci jeho blízkým kontakt na odborníky, kteří umí metanolovým nevidomým pomoci.

„Ve spolupráci s rodinou, s jeho dcerou, která velmi dojemně sdělila, že se o něj dál bude starat a že tatínkovi všechno vynahradí, jsme kontaktovali organizaci, která se zabývá péčí o nevidomé a pomáhá jim,“ říká Jaroslav Lux z havířovské nemocnice.

Onou organizací je obecně prospěšná společnost Tyfloservis.

„Můžeme se přesunout do místnosti, které říkáme pomůckárna. Základní bílou hůl známe asi všichni. Nevidomý člověk s ní pracuje tak, že mapuje terén. Na základě naučených technik a tras se může dostat na místo, na které potřebuje,“ ukazuje pracovnice společnosti Lucie Skříšovská pomocníky pro svět ve tmě.

O zrak přišli zničehonic

S první zhruba desítkou obětí metanolové epidemie včetně pana Vladimíra, už jsou v Tyfloservisu v kontaktu.

„Zjišťují informace, co vůbec poskytujeme, a konkrétně za pár klienty už jsme také byli. Samozřejmě pro toho člověka, který doposud viděl, je to velký šok. Je obtížné se s touto nezvratnou situací smířit a akceptovat ji,“ vysvětluje Skríšovská.

Lidé, které o zrak připravil jedovatý metyl, chtějí naučit vše, třeba jak zacházet s mobilem nebo mluvícími hodinkami, které vypadají jako přívěšek.

Vylijte to, vzkazuje lidem muž, který kvůli metanolu skončil v nemocnici

Číst článek

Lucie Skříšovská přiznává, že oběti metanolu to mají mnohem těžší, o zrak totiž přišly zničehonic. „Setkáváme se většinou s klienty, kteří buď o zrak přišli již v raném věku nebo jsou nevidomí od narození, nebo naopak s klienty, kteří zrak ztrácejí v průběhu života. A tato situace je samozřejmě i pro nás zcela nová, protože jsme ji nikdy do takové míry nezaznamenali,“ podotýká.

Nevidomé čeká také mnoho vyřizování na úřadech. Jejich blízcí mohou požádat o příspěvek na péči a třeba radnice v Petřvaldě, kde teď u dcery žije Vladimír Lipina, nabídla rodině donášku obědů a pečovatelskou službu.

Andrea Brtníková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme