Prezident Klaus podepsal zákony umožňující rozpuštění sněmovny

Prezident Václav Klaus podepsal ústavní novelu o rozpuštění Poslanecké sněmovny i související novelu volebního zákona. Učinil tak hned po příletu z polských Sopot, kde se účastnil schůzky prezidentů zemí visegrádské čtyřky. Obě novely nyní dostane ke spolupodpisu premiér.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: hrad.cz

Podle Klause by se sněmovny mohla rozpustit už v úterý: "Dalším krokem je úterní seberozpuštění se Poslaneckou sněmovnou. Teprve potom já mohu vyhlásit volby."

Pokud se sněmovna v úterý opravdu rozpustí, mohl by prezident vypsat předčasné volby na 6. a 7. listopadu. Podle nového zákona to musí udělat nejpozději 50 dnů před jejich začátkem, tedy nejpozději ve čtvrtek.

Kandidátní listiny se měnit nebudou

Sociální demokraté podle svého předsedy Jiřího Paroubka kandidátky pro nadcházející volby měnit nebudou. Poté, co Ústavní soud zmařil říjnové volby, zůstanou v platnosti i pro pozdější termín.

ODS už minulý týden ústy svého předsedy Mirka Topolánka oznámila, že také ona ponechá stejné kandidátky, které připravila pro říjnový termín voleb.

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme