Fotbal: Plzeň i postup na EURO

Před třemi roky se fotbalistům Viktorie Plzeň nevyvedl vstup do sezóny a vedení klubu povolalo do trenérské funkce Pavla Vrbu. Tehdy tuctová regionální událost. Dnes ji ale můžeme hodnotit jako naprosto zásadní pro celý český fotbal. Právě z Vrbova příchodu do Plzně pramení úspěchy roku 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 4. kola skupiny H fotbalové Ligy mistrů FC Viktoria Plzeň - FC Barcelona

Utkání 4. kola skupiny H fotbalové Ligy mistrů FC Viktoria Plzeň - FC Barcelona | Zdroj: ČTK

Díky Viktorii se český tým po čtyřech letech objevil v Lize mistrů.

A reprezentace za vydatné pomoci plzeňských fotbalistů postoupila na EURO 2012.

Hlavní část příběhu začala květnovým ziskem ligového titulu po výhře nad Baníkem Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba se ohlíží za fotbalovým rokem 2011

„Já bych vyzdvihl, že tadyten kolektiv je mimořádně silný. Dokázal to nejen pod tlakem a Sparta doháněla výsledek. Neustále jsme s drželi určitý odstup. To je obrovská síla kolektivu a oni to dokázali.“ radoval se na jaře Pavel Vrba.

Ale ještě více mohl jásat během léta. Jako málokterému trenérovi v české lize se mu totiž poštěstilo, že se mu silný a úspěšný kolektiv nerozpadl pod rukama.

„Chceme, aby to byl dlouhodobější proces. Ten kádr musíme udržet takhle pohromadě.“

A co generální manažer Adolf Šádek slíbil, to se také stalo.

Proti Barce

Odešel jenom Jan Rezek, za kterého vedení klubu přivedlo více než rovnocennou posilu v hradeckém Václavu Pilařovi.

Plzeňský zázrak tak mohl začít oslňovat Evropu. Šest výher v šesti zápasech kvalifikace Ligy mistrů proti soupeřům z Jerevanu, Trondheimu a Kodaně znamenalo pro tým kolem kapitána Pavla Horvátha vstupenku mezi prominenty evropského fotbalu.

„Ve většině zápasu jsme prostě byli lepší my, hlavně v situacích, ze kterých padaly góly,“ hodnotil Horváth.

Viktoria Plzeň bojuje v Lize mistrů UEFA | Foto: koláž Český rozhlas, Filip Jandourek

Vyšlo i následné losování základních skupin.

Viktoriáni včetně Daniela Koláře si splnili sen mnohých fotbalistů zahrát si proti nejlepšímu týmu světa a obhájci trofeje Barceloně a obdivovat Messiho, Xaviho či Iniestu pěkně zblízka.

„Mně se líbili všichni. Oni jsou prostě úžasní. Je na nich vidět obrovské sebevědomí, odvaha. Práce s balónem – to je prostě fantastické,“ vyznával se Kolář.

V běloruském Borisovu měli Plzeňané snesitelného soupeře, přes kterého vedla cesta k prvnímu vítězství v Lize mistrů.

Zápas svým gólem rozhodl Marek Bakoš, bezprostředně poté reagoval slovy: „Teď si to člověk neuvědomuje. Teď je člověk šťastný, že jsme dokázali vyhrát, že jsme zvládli těžký zápas. Možná v budoucnu, až člověk nebude pozorovat tu hru a všechno okolo a podívá se do análů, jaký zápas rozhodl, tak bude asi pyšný.“

A nakonec se v emotivním závěru podařilo obrat o body i slavný AC Milán a vlastními silami si zajistit 3. místo ve skupině i pokračování tohohle příběhu v jarní fázi Evropské ligy.

Jiráček vyrostl

„Spousta hráčů tyhle zkušenosti potřebovala. Po zkušenostech – ať už je to Jerevan, Trondheim, ať už to je Kodaň a vlastně všechny zápasy v Champions League – spousta hráčů fotbalově vyrostla,“ chválí své svěřence trenér Vrba.

„V české lize samozřejmě podávali nějaké výkony, ale všechno se potom měří reprezentací a evropskými poháry. Myslím si, že spousta z nich ukázala, že tyto zápasy je posunuly hodně vysoko. Jednoznačně to můžeme říct o Petru Jiráčkovi. Za ten rok a půl pro nás vyrostl v klíčového hráče,“ vyzdvihuje oporu svého týmu Pavel Vrba.

Je to tam! Petr Jiráček skóroval a Češi postupují na EURO | Foto: Reuters

A všimněte si, že není jediným trenérem, který pracovitého záložníka s kondicí etiopských vytrvalců velebí.

„Jiráček si počíná jako zkušený hráč. Všechny zápasy, které za národní tým odehrál, odehrál naprosto skvěle. Smekám před ním. Vůbec to pro něj nebylo jednoduché. Hrál naši ligu, i když s Plzní hrál poháry, přeci jen těch zápasů neměl tolik. Roste z něj opravu velký hráč,“ pochvaluje si reprezentační kouč Michal Bílek, který během končícího roku zažil ve své funkci celou škálu pocitů.

Od naprostého zoufalství po ostudné porážce 0:3 v přípravě v Norsku.

„Mě zklamalo všechno. Naše hra neměla vůbec žádnou kvalitu. Věcí, které byly špatné, bylo strašně moc,“ hodnotil tenkrát.

Až po stavy euforie a zadostiučinění po postupu přes Litvu a Skotsko do kvalifikační baráže a následně i přes Černou Horu na samotné EURO 2012.

Podobně se cítil i kapitán Tomáš Rosický: „Po všech problémech, kterými si tým musel projít, si toho nesmírně vážím.“

Další laťkou pro mužstvo okolo Rosického je postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy, protože v cestě bude v červnu stát snesitelná trojice Polsko, Rusko a Řecko.

ZPĚT NA ROK VE SPORTU 2011

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme