Neslavná reprezentační loučení českých fotbalistů

Na krku medaile, v ruce pohár pro vítěze, v ulicích zástupy gratulantů. Asi jen málokterý sportovec by pohrdl takovouto rozlučkou. Jenomže realita je v posledních letech trochu jiná, alespoň pokud jde o české fotbalisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká reprezentační sestava pro utkání se Slovenskem

Česká reprezentační sestava pro utkání se Slovenskem | Foto: Tomáš Adamec

Pavel Nedvěd, Karel Poborský nebo třeba Jan Koller. Pokud by se někdy vyučovala ve školách historie fotbalu, patřili by tito pánové do stejné kapitoly, která by se klidně mohla jmenovat "Neslavná reprezentační loučení". Stačí si jen vzpomenout na zhruba měsíc stará slova Jana Kollera po kvalifikačním utkání v Bratislavě.

„Já jsem rozhodnutý, že zítra jedu domů, že to přenechám mladším. Prostě z toho mám špatný pocit a už nemám sílu," říkal 5. září večer po nějakých padesáti odehraných minutách utkání a nakonec remíze 2:2 na Slovensku Jan Koller

Ani další dva výše zmínění hráči na tom nebyli nijak zvlášť lépe. Karel Poborský, rekordman v počtu reprezentačních startů, zaznamenal ten svůj úplně poslední start na světovém šampionátu v Německu v roce 2006, a nebyl to také nijak slavný závěr. Porážka 0:2 s Itálií zbavila český tým možnosti pokračovat dále v turnaji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neslavná reprezentační loučení českých fotbalistů

Pavel Nedvěd, ten na tom byl skoro stejně. Jen s tím rozdílem, že ještě absolvoval jeden dodatečný rozlučkový zápas proti Srbsku, i když také se špatným výsledkem 1:3. Skoro by se chtělo říct, že čím lepší fotbalista, tím hořčí konec. Alespoň to tak v posledních letech platilo.

Konec Marka Jankulovského

Zdá se, že na tuto „tradici" už ve středu naváže obránce AC Milán Marek Jankulovski. Jeden ze tří Čechů, kterým se povedlo vyhrát Ligu mistrů, uzavře své desetileté působení v národním mužstvu duelem se Severním Irskem.

„Samozřejmě takhle jsem se rozhodl. Určitě to není jednoduché, protože těch deset let strávených v nároďáku bylo nádherných. Ale prostě to rozhodnutí tam je," konstatuje Marek Jankulovski.

Ať už dopadne poslední zápas kvalifikace jakkoliv, českému týmu nepřinese postup na světový šampionát. Tedy pokud pomineme variantu, že slaboučké San Marino obere o body favorita ze Slovinska.

„Je to fotbal. My jsme viděli, že zázraky se dějí. A pokud tam ta teoretická naděje je, tak v ní musíme doufat. Musíme se soustředit na nás, vyhrát ve středu a věřit třeba v malý zázrak," bere v úvahu i čistě matematické propočty Marek Jankulovski.

Obránce AC Milán má proti Janu Kollerovi, Pavlu Nedvědovi či Karlu Poborskému v tuto chvíli mnohem větší šanci, že se s reprezentací rozloučí alespoň vítězstvím.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme