Ve Varech se mezi milovníky filmů proplétají turisté. Nejčastěji je slyšet španělština

Karlovy Vary jsou během festivalu plné turistů, a to nejen filmových nadšenců z České republiky. Nejvíc cizinců přijelo překvapivě ze Španělska. Mnozí z nich přitom vůbec neví, že město právě teď žije filmovými hvězdami a světovými premiérami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prosklené studio Radiožurnálu na 48. MFF Karlovy Vary

Prosklené studio Radiožurnálu na 48. MFF Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Karlovy Vary se probouzí. Sadová kolonáda s improvizovaným studiem Radiožurnálu je ráno skoro prázdná. Prochází se po ní jen ti, kdo si přivstali a do lázeňských hrnků si natáčejí karlovarské minerální vody.

Až kolem oběda se u Vřídla začínají houfovat skupinky turistů. Do Karlových Varů v těchto dnech přijíždí i cizinci, kteří se zkrátka vydali na cestu Evropou.

Například George je z Mexika a o filmovém festivalu neměl ani tušení. „Je to velmi zajímavé město a nečekal jsem to, asi proto, že jsem o Karlových Varech moc nevěděl,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Klára Bílá se zajímala o turisty v Karlových Varech

Většina turistů v Karlových Varech prý obecně jeví větší zájem o město než o filmy.

„Určitě ze zvědavosti se zeptají, co se tady děje, takže jim to rádi sdělíme. A projeví třeba zájem i o nějakou akci nebo jakým způsobem by se mohli třeba dostat na film,“ přibližuje své zkušenosti Martina z informačního centra.

Desetidenní festivalové období Karlovy Vary mění. V neděli se z rušného místa stane město duchů, myslí si taxikář Alex:

„To je, jako když vidíte v amerických filmech, jak se tam na dálnicích navaluje ten – já nevím, jak se přesně jmenuje ta rostlina. Prostě pusto, prázdno.“

Do centra města se ale vrátí Rusové, kteří před filmovými nadšenci raději utekli na léčebné procedury.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme