Ankara přijímá zpět uprchlíky, kteří z Turecka připluli do Řecka. Začala platit dohoda s EU

Lidi na útěku, kteří dál a dál připlouvají na řecké ostrovy, čeká zásadní změna. Všichni migranti, kteří dneškem počínaje připlují na řecké ostrovy, budou muset zpátky do Turecka. Úřady je začnou vracet 4. dubna. V pátek se na tom s Ankarou dohodly státy Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Lesbos dorazil další člun z Turecka se syrskými uprchlíky

Na Lesbos dorazil další člun z Turecka se syrskými uprchlíky | Zdroj: Reuters

Cílem je odradit běžence, aby se na cestu vůbec vydávali. Jen od začátku letošního roku do poloviny března dorazilo z Turecka do Řecka téměř 150 tisíc lidí.

„Potřebujeme vyslat signál uprchlíkům na celém Blízkém východě: Neplaťte pašerákům lidí, je to úplně zbytečné, z Řecka vás vrátí do Turecka,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Evropě by to mělo přinést úlevu od neustávajícího proudu běženců. I pro Turecko, kde v současnosti žijí skoro tři miliony uprchlíků ze Sýrie, je dohoda přelomová.

„Jde o historický den, protože Turecku a Evropské unii se povedlo dosáhnout velice důležité dohody,“ pochvaluje si turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Turecko se přiblížilo bezvízovému styku s EU

Jeho země pokročí v přístupových jednáních o vstupu do EU a dostane také další finanční pomoc v řádu desítek miliard korun. Turci by už také od letošního června mohli mít možnost cestovat do zemí unie bez víz.

Na to, aby migranti spořádaně nastupovali do lodí, které zamíří k tureckým břehům, má dohlížet na 1500 policistů z členských zemí Frontexu.

Někteří uprchlíci ze Sýrie se ještě na poslední chvíli pokusili dostat na řecký ostrov Lesbos, a tak zvýšit své šance dostat se dál do Evropy.

„Chceme jít dál, ale oni rozhodli tak, aby nám v tom zabránili. Kam bychom měli jít?“ posteskl si jeden z nich, Mahmúd Abdulbaki z města Hamá.

Za každého syrského uprchlíka vráceného Turecku převezme Evropa jiného Syřana z některého tureckého uprchlického tábora.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

Jitka Malá, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme