Na základně u Sarajeva se jedná o budoucnosti Bosny a Hercegoviny

Na vojenské základně Butmir u Sarajeva se odehrávají rozhovory o budoucnosti Bosny a Hercegoviny. Účastní se jich zástupci Evropské unie, Spojených států amerických a hlavních politických sil Bosny a Hercegoviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sarajevo

Sarajevo | Foto: kaijonkipsa.com

Cílem schůzky, kterou organizují Švédsko jako země předsedající Evropské unii a Spojené státy americké, je dosáhnout zásadní dohody o společné budoucnosti Bosny a Hercegoviny.

Počítá se se zrušením bosenského postu Vysokého představitele mezinárodního společenství, ale zatím není jisté, kdy by se tak mělo stát. S tím je totiž spojena otázka státní svrchovanosti, která je pro Bosnu a Hercegovinu nutná na cestě do NATO a Evropské unie.

Územní celistvost považují Evropská unie a USA za nedotknutelnou svatyni. Osou pro veškeré reformy by měly být Daytonské dohody, které před čtrnácti lety ukončily válku v Bosně.

Bosenští muslimové ale požadují jejich revizi, protože jsou podle nich překážkou dalšího rozvoje.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme