Německé parlamentní volby vyhrála pravice

V Německu bude po čtyřech letech velké koalice vládnout pravice. Strany křesťanské unie spolu s liberály nakonec ani nebudou potřebovat sporné "převislé" mandáty. Těžkou porážku naopak utrpěla sociální demokracie, která po jedenácti letech míří do parlamentní opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Pokřikem "Angie, Angie" oslavovali přívrženci CDU ve stranické centrále křesťanské demokracie Angelu Merkelovou, která zůstane spolkovou kancléřkou i na další volební období. Předsedkyně CDU za to ale děkuje hlavně fantastickému výsledku liberální FDP, která získala podle odhadů volebních výsledků 14 a půl procenta hlasů.

Samotné strany křesťanské unie si oproti předchozím volbám lehce pohoršily. Sociální demokraté u voličů zcela propadli a docílených 23 procent je jejich suverénně nejhorším poválečným výsledkem.

"Musíme se v opoziční úloze, která teď SPD čeká, postarat o naši opětovnou atraktivitu u voličů. Chci se o to coby lídr opozice ve Spolkovém sněmu zasadit," vyvrátil spekulace o své rezignaci volební šéf sociální demokracie Frank-Walter Steinmeier.

Jiří Hošek, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme