Německé úřady se brání předčasnému úniku volebních odhadů

Německé instituce posilují bezpečnostní opatření proti úniku citlivých dat během voleb do Spolkového sněmu. Jak tvrdí agentury zabývající se průzkumem veřejného mínění a také i média, předčasný únik volebních odhadů by se při nadcházejícím hlasování do Spolkového sněmu konat neměl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Angely Merkelové

Fanoušci Angely Merkelové | Foto: Jiří Hošek

Při nedávných zemských volbách se objevily na síti Twitter odhady výsledků ještě před uzavřením hlasovacích místností.

"U nás budou znát údaje z tzv. exit polls jen dva nebo tři lidé," tvrdí šéfredaktor televize ZDF Nikolaus Brender. Teoreticky je podle něj únik dat možný, ale jakékoli informace na Twitteru budou prý pouhou spekulací.

Šéf institutu Forsa Manfred Güllner si myslí, že se kauza kolem Twitteru neúměrně nafukuje. Zveřejněné volební odhady podle něj nebyly vůbec přesné.

Předseda celostátní volební komise Roderich Egeler nicméně pohrozil, že jakýkoli prohřešek proti pravidlům může být potrestán pokutou až ve výši 50 tisíc eur.

Experti zpochybňují, že by zveřejnění odhadů na internetu několik desítek minut před uzavřením volebních místností mohlo mít na výsledek hlasování zásadní vliv.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme