Francie chce, aby Izrael zastavil výstavbu na okupovaných územích

Francie odsoudila pokračování výstavby na okupovaných palestinských územích a bude pokračovat v tlaku na Izrael ve snaze o její zastavení. Potvrdil to francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmoudem Abbásem v Paříži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

Sarkozy také hodlá o této otázce jednat na chystaném zasedání Valného shromáždění OSN. Setkání prezidentů poznamenalo prohlášení Izraele, že bude pokračovat ve výstavbě osad na okupovaných území v Předjordánsku.

Francouzský prezident považuje zastavení výstavby za základní předpoklad jednání o míru v oblasti a tento krok Izraele důrazně odsoudil.

Sarkozy stále hledá cesty, jak přinutit Izrael ke vstřícným krokům, které by jednání, která uvízla na mrtvém bodě, posunuly dopředu.

Jak naznačilo i setkání s Abbásem, Francie potřebuje získat na svou stranu arabské země, které v reakci na postup Izraele přímo či nepřímo bojkotují Sarkozym silně podporovanou unii států středomoří.

Jan Šmíd, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme