Izraelské vedení v tichosti zmrazilo nové projekty židovských osad

Izraelský premiér, ministr obrany a ministr výstavby v tichosti zastavili schvalování nových projektů pro výstavbu židovských osad na okupovaných palestinských územích. Informují o tom izraelská média s tím, že má jít o částečný ústupek Spojeným státům americkým, které požadují zmrazení veškeré výstavby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osadnická enkláva v Jeruzalémě

Osadnická enkláva v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Rozhodnutí premiéra Benjamina Netanjahua okamžitě vyvolalo ostré reakce osadníků i některých členů jeho vlády.

"Doufáme, že je to jenom novinářská fáma, protože se zmrazením výstavby v žádném případě nesouhlasíme," vzkázalo ministerstvo zahraničí, které vede židovský radikál a osadník Avigdor Lieberman. Jeden z osadnických vůdců prohlásil, že pokud Netanjahu opravdu ustoupil americkému tlaku, dny jeho vlády jsou sečteny.

Washington požaduje zastavení jakékoli výstavby na okupovaných palestinských územích. Netanjahuova vláda ale jenom v tichosti odsouvá schvalování nových projektů a domy, které už povolení mají, se stavějí dál.

Zastavení projektů prý má trvat pouze do začátku příštího roku. Mezinárodní společenství to má ale přesvědčit, že Izrael má zájem o mírový proces.

Přečtěte si také:
Přes kritiku vystěhovala izraelská policie ve východním Jeruzalémě další arabské rodiny
Američané a Izrael se prý přibližují kompromisu ohledně židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme