Trh potvrdil obavy z toho, že summit EU nenabídne řešení krize

Asijské akciové indexy dnes po ránu oslabovaly. Stejně tak ztrácela i ropa. Naopak zlato se dostalo na měsíční maximum a japonský yen dokonce dosáhl rekordní úrovně. Zisky si připisovaly i další investice, které jsou považovány za bezpečné přístavy. Trh tak potvrdil narůstající obavy z toho, že dnešní summit Evropské unie i přes veškeré sliby nenabídne přesvědčivý plán na dluhovou krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika | Zdroj: Reuters

Podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela je zatím atmosféra před summitem vyčkávací, přesto prý ale k dohodě dojde.

„Trh nejdříve dával příliš velký optimismus, že se dojde k finálnímu řešení dluhové krize. Ta očekávání polevila v současné době, na druhou stranu můžeme očekávat, že k dohodě dojde,“ řekl ve Světě o osmé Šindel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Svět o osmé na Rádiu Česko byl ekonom Citibank Jaromír Šindel

Optimismus z případného pozitivního výsledku summitu se prý ale podle Šindela bude držet pouze do doby, než se objeví detaily dohod.

Dohodu ale mohou komplikovat různá jednání, například dnešní schůzka německého parlamentu.

Pokud by summit EU nenabídl žádné řešení, pro trh by to podle Šindela bylo velké zklamání. „Viděli bychom negativní reakce různých rizikových aktiv, další prohlubování této krize, ať už solventnosti některých států, ale i krize likviditní,“ vysvětlil.

Negativní dopad by podle Šindela pocítily i maďarské a polské dluhopisy, pod tlakem by se prý ocitla i česká koruna nebo české dluhopisy. Z neshody by naopak mohla profitovat riziková aktiva nebo zlato.

Roman Chlupatý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme