Jedním z prodejců části akcií ČEZu bude Česká spořitelna

Vláda na pondělním mimořádném jednání odsouhlasila prodej sedmiprocentního balíku akcií energetické společnosti ČEZ. Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že jedním z komisionářů, který bude akcie prodávat, je Česká spořitelna. Přesný způsob prodeje, stejně jako i jeho začátek a konec, vláda tají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo Česká spořitelny na budově

logo Česká spořitelny na budově | Foto: Marián Vojtek

Prodej sedmi procent akcií elektrárenské společnosti ČEZ přes kapitálový trh schválila vláda v březnu. Stát by tak mohl získat kolem 36 miliard korun, které chce vynaložit na už schválené opravy silnic a dálnic. Zelení se hlasování zdrželi. Rozhodnutí chtěli ještě odložit, nelíbila se jim uspěchanost, se kterou kabinet postupoval.

Opoziční sociální demokraté se obávají, že stát přijde prodejem části akcií o kvalifikovanou, dvoutřetinovou většinu v podniku, a tím i o kontrolní funkce. Znamenalo by to, že stát by například nemohl sám rozhodovat o změně stanov, výšce základního kapitálu nebo o výši vyplácených dividend. To jsou věci, o kterých rozhoduje valná hromada.

Ministr financí Miroslav Kalousek je proto přesvědčen, že možnost, že by ostatní akcionáři zájmy státu přehlasovali, je pouze teoretická. Drobných akcionářů je totiž celkem 120 tisíc. "Představa, že se shromáždí na valné hromadě 120 tisíc akcionářů, kteří budou hlasovat ve shodě proti vůli státu, je představa mimo jakoukoli realitu. A my se nijak neobáváme, že bychom ztratili svoji kvalifikovanou většinu touto operací," zdůraznil v březnu Kalousek.

Ekonomové prodej akcií ČEZu přes burzu oceňují jako elegantní a transparentní řešení. Nezdá se jim snad jen způsob použití získaných peněz na látání děr ve státním rozpočtu. Vláda chce příjem dát do Fondu dopravní infrastruktury. Na druhou stranu je to podle analytiků lepší způsob jak získat peníze, než se dál zadlužovat.

Milan Kopp, Lenka Rákosová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme