Tržby obchodníků klesly i v březnu. Pátý měsíc v řadě

Obchody i prodejci aut hlásí za březen pokles tržeb. V meziročním srovnání se podle čísel Českého statistického úřadu pokles opakuje už pátý měsíc po sobě. Jen prodejci potravin si díky velikonočním svátkům polepšili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u pokladny v supermarketu

u pokladny v supermarketu | Foto: Eva Odstrčilová

V březnu se tržby obchodníkům snížily o víc než tři procenta, což byl o něco lepší výsledek než v únoru. Když statistici započítají vliv počtu pracovních dní, je to o víc než jedno procento.

Bilanci prodeje potravin vylepšily Velikonoce - letos připadly na konec března, a díky tomu se prodej potravin zvýšil. Lidé naopak méně utráceli za kulturu, sport a rekreaci - skoro o desetinu. Šetřili také na výrobcích pro domácnost.

Tržby za prodeje a opravy aut se meziročně propadly skoro o devět procent. Klesly i prodeje pohonných hmot, a to o čtyři procenta. Ceny nových vozů sice klesají na dlouhodobá minima a prodejci se předhánějí v akčních nabídkách, na spotřebitele to už neplatí.

Kdo chtěl nakoupit, tak to udělal. Ostatní spotřebitelé raději šetří - tak hodnotí situaci analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Dokud se výrazně nesníží nezaměstnanost a neporostou mzdy, tak se domácnosti podle analytiků do výraznějšího utrácení nepustí. V březnu ale byl pokles o něco slabší než v únoru, takže existuje naděje, že se situace zlepší. Analytici očekávají mírné zlepšení ve druhé polovině roku.

K obratu možná dojde už v dubnu v prodeji pohonných hmot, protože ty posledních pět týdnů v řadě zlevňují. Podle dnešní zprávy společnosti CCS se průměrná cena Naturalu 95 snížila minulý týden o dalších o 13 haléřů na 35,42 koruny za litr. Cena nafty spadla na průměrných 34,90 koruny za litr a poprvé od loňského července se dostala pod 35 korun za litr.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme